Працівники газорозподільних компаній вийшли на Всеукраїнський страйк

2 липня близько тисячі працівників газорозподільних компаній з різних областей України на чолі з Профспілками прибули під будівлю НКРЕКП на Всеукраїнський страйк. Вони вимагали встановити зарплати в газорозподілі на рівні середньої по промисловості в Україні та прийняти економічно обґрунтований тариф для операторів ГРМ.

Причиною Всеукраїнського страйку стала чергова, не виконана, обіцянка голови НКРЕКП про перегляд тарифу на розподіл газу. Напередодні, під час зустрічі з Профспілками газовиків вона пообіцяла, що процедура перегляду тарифу буде розпочата до кінця червня. Проте питання Регулятором так і не було внесене до порядку денного. Через це близько тисячі працівників газорозподільних компаній із різних регіонівприбули до НКРЕКП на Всеукраїнський страйк аби відстояти своє право на гідну зарплату.

Після кількагодинних консультацій представники НКРЕКП погодилися на зустріч з ініціативною групою страйкарів від газорозподільних компаній. Сторону Регулятора представили два члени комісії Олена Антонова та Дмитро Коваленко, а також директор департаменту природного газу НКРЕКП Тетяна Рябуха. За словами останньої, цього разу перегляд тарифів на розподіл газу загальмувало рішення суду, який відновив дію методики щодо запровадження тарифу на розподіл на підставі приєднаної потужності. Тому сьогодні комісія вирішує за якою із методик встановлювати тариф - на підставі тимчасової методики чи виконувати рішення суду і приймати тарифи по потужності.

"Права в тому, що рішення тільки надійшло і комісія, загалом, не прийняла рішення, що робити далі", - прокоментувала ситуацію присутній на зустрічі юрист НКРЕКП.

Тим часом, зволікання Регулятора із переглядом тарифів для операторів ГРМ довело газорозподільну галузь до межі колапсу. Кошти закладені у тарифах операторів ГРМ покривають менше 50% від необхідних витрат. Дефіцит у фінансуванні виник по всіх складових тарифу - від оплати праці, закупівлі газу для ВТВ до виконання затверджених Регулятором інвестиційних програм.

Політика Регулятора призвела до того, що із 2015 року зарплата працівників газорозподільних компаній залишається замороженою. Вона вдвічі нижча, аніж в інших секторах енергетики. Наприклад, середня зарплата працівників газорозподільних компаній досягає приблизно 5 тис. грн., в той час як середня по промисловості України вже досягла більше 10 тис. грн. Тому, газорозподільна галузь переживає катастрофічний відтік кадрів. Починаючі із 2014 року, компанії вже втратили третину із 80 тисяч кваліфікованих працівників.

Читайте також