Природу лихоманить: чому на Рівненщині досі не наступила «золота» осінь?

Фото - Mykyta Ant

Настання так званої «золотої» осені цьогоріч на Рівненщині затримується. На календарі майже кінець жовтня, а більша частина дерев досі зелена. Про осінь нагадує лише невисока температура, скорочення світлового дня та хмарне небо.

Очевидно, що природу лихоманить. І причина цього – глобальна зміна клімату. Остання зима в Європі була аномально теплою, а кількість природних катаклізмів, як то засухи, урагани та повені, невпинно збільшується.

Фото - Mykyta Ant

Відчутні ці зміни і на Рівненщині. Початок осені в області ознаменувався суттєвою нестачею опадів, а згодом – їх надлишком, коли за кілька днів випала місячна норма. Так само і з температурою повітря: перша половина жовтня видалась аномально теплою, лише зараз повертаючись до норми.

Ці зміни яскраво відображаються на природі. На більшості дерев листя досі не змінило барви в осінній колір, попри те, що до початку календарної зими лишається трохи більше місяця.

Парк Просвіти у Рівному (Фото Mykyta Ant, 14 жовтня 2020 року)

Фото - Mykyta Ant

Минулого року жовтого кольору на деревах було значно більше...

Парк Просвіти у Рівному (Фото Mykyta Ant, 14 жовтня 2019 року)

Фото - Mykyta Ant

– У цей період часу раніше, ще 20 років тому, вже була глибока осінь. Все дуже просто: змістилися кліматичні пояси, Україна вже характеризується більше як країна з теплим кліматом. Осінь настає і буде наставати тепер набагато пізніше, але вона стає стислою. Сам проміжок осені скоротився до одного місяця. Вересень – теплий, жовтень – теплий, а вся осінь пройде за один місяць. У листопаді ми будемо мати всі три фази, – пояснює біолог Ростислав Шикула.

Подібна ситуація негативно відображається на загальному стані рослин. Деревам доводиться адаптуватися до змін клімату, однак це негативно позначається на їхньому стані.

– Якщо так буде продовжуватися і далі, будуть тривалі теплі періоди, то дерева помірного клімату вимруть. У цей час, в другій половині жовтня, дерева вже мають знаходитися у стані сну, а вони зараз ще не впали в сплячку. Те, що дерева не пожовтіли вчасно – це проблема. Організм дерев думає, що тепло буде продовжуватися й далі. Вони не можуть зорієнтуватися. Біологічний годинник у рослин зараз збився. Ця ситуація, що ми досі не бачимо жовтого листя, так як у минулі роки, то це поступово приходить збиття фази відчуття рослиною осіннього похолодання, – розповідає Ростислав Шикула.

Природознавець радить не довіряти народним прикметам, які через зміну клімату вже не діють. Якщо раніше середня температура зростала поступово, то зараз стрімко підвищується по всьому світу.

Фото ілюстративне

– Ці прикмети можна забути і записати їх в історію. Вони не діють, бо ми змінили екологічний стан навколо себе. Природа веде себе хаотично: то бджоли літають восени, то каштани знову цвітуть, то листя перестало опадати, стало більш зелене. Людина є основним фактором впливу на середовище.

Як вплине пізній прихід осені на майбутню зиму – можна буде сказати згодом. Водночас вже можна констатувати, що цьогорічний жовтень стане одним з найтепліших у Рівному за тривалий період.

Читайте також