Приватні садочки - хороша альтернатива державним, - Сергій Бабак відвідав рівненський "Babyland" (ФОТО)

Вчора, 22 січня, на Рівненщину з робочим візитом приїхав голова Комітету Верховної Ради з питань освіти, науки та інновацій, колишній член Національного агентства щодо забезпечення якості вищої освіти, а нині - куратор освітнього напрямку Українського інституту майбутнього, експерт з освіти і науки, відомий освітній реформатор, народний депутат України Сергій Бабак. Зазначимо, що він приїхав на запрошення народного депутата від Рівненщини Дмитра Соломчука, який супроводжував його під час візиту.

Сергій Бабак пояснив, що приїхав особисто ознайомитися із системою освіти на Рівненщині на всіх рівнях, аби розуміти, як саме потрібно діяти у парламенті, щоб правильно трансформувати освіту в Україні відповідно до викликів найближчого майбутнього.

В рамках своєї робочої поїздки він відвідав у Рівному перший в області ліцензований приватний дитсадочок "Babyland" – єдиний заклад дошкільної освіти такого масштабу і формату у Західній Україні, що розташований на території ЖК "На Щасливому".

- Давно чув у Києві від колег про унікальний приватний садочок у Рівному "Babyland". Тож мені захотілося на власні очі його побачити, - зазначив Сергій Бабак.

Як пояснив журналістам «РівнеМедіа» народний депутат Дмитро Соломчук, є ідея офіційно взяти за зразок модель саме цього садочка для будівництва таких по всій Україні:

- Я бачив багато садочків в Україні, але «Babyland» багато чим мене шокував. Він збудований за всіма європейськими стандартами, він є дуже комфортним, продуманим. Тому мені захотілося показати його колегам у Києві. Я запросив голову профільного комітету ВРУ Сергія Бабака у Рівне для того, аби він ознайомився з його концепцією і, можливо, ми візьмемо за зразок цей садочок для впровадження такої моделі по всій Україні, - пояснив Дмитро Соломчук.

Директорка садочку «Babyland» Ірина Петрик-Щокова каже, що її дуже тішить така цікавість до її закладу у столиці:

- Приємно, що наш проект зацікавив людей, які сьогодні представляють нашу область у Верховній Раді, які розповіли про нього в Києві, і Сергій Бабак сам висловив своє бажання його побачити, переконатися, як це можна реалізувати в приватному секторі.

Відтак, вона провела для голови профільного комітету у парламенті Сергія Бабака та нардепа Дмитра Соломчука ознайомчу екскурсію закладом. Їх під час огляду супроводжував власник ЖК «На Щасливому» Роман Курис, який, власне, є автором концепції, ініціатором та меценатом будівництва садочка «Babyland» у Рівному.

Ірина Петрик-Щокова розповіла про особливості навчання у садочку, інновації у вихованні дошкільнят та ознайомила з його роботою:

-  Наразі «Babyland», який розрахований загалом на 120-200 діток, є єдиним широкоформатним дитячим дошкільним закладом в усій західній Україні, основним завданням якого є предметна турбота про своїх вихованців. Адже для діток важливим фактором є не той садок, куди відвела мама, а той, куди вони хочуть з радістю ходити самі.

Керівниця закладу розповіла, що сьогодні садочок відвідує 80 дітей віком від 2 до 6 років. Сама будівля – триповерхова, з цокольним поверхом, загальною площею у понад 4 тисячі кв.м. Тут є окремі зони для гри, відпочинку, харчування та занять різними видами діяльності, а також масажний кабінет для діток і кабінет арт-терапії. Усі приміщення оснащені датчиками температури повітря та підігрівом підлоги.

Особливостями дитячого садочку «Babyland», за словами Ірини Петрик-Щокової, є орієнтація на емоційний інтелект, психологічний супровід кожної дитини, логопедично-корекційне спрямування та забезпечення індивідуальними програмами навчання.

- Наш заклад – єдиний по масштабу і квадратурі приміщення без аналогів в місті і усьому Західному регіоні, де враховано потреби дитини на власний простір. Саме у нас на кожну дитину припадає по 9 кв.м площі для комфортного і безпечного навчально-розвивального процесу. Безумовною перевагою садочку є також його закрита територія, що оснащена системами відеонагляду та сигналізації, де діє пропускна система, а робота відбувається під наглядом охорони, яка слідкує за безпекою дітей та самого закладу, - додає Ірина Петрик-Щокова.

Також у садочку діє окремий Центр розвитку дитини для дітей від 1 до 13 років, де є гуртки з сучасної і бальної хореографії, образотворчого мистецтва, вивчення англійської і німецької мов, спортивні секції карате і міні-футболу, розвиваючі заняття для найменших, lego-студія, а також працює кабінет психолога та логопеда.

Крім цього, директорка садочку розповіла столичним депутатам, що уся територія садочку поділена на 4 сектори: ігрово-динамічний сектор - з дитячими майданчиками, дослідницько-пізнавальний – з садом, спортивно-оздоровлювальний – з окремим спортивним комплексом та господарсько-технічний сектор.

Сергій Бабак та Дмитро Соломчук детально оглянули усі приміщення та кабінети, а також прогулялися територією дитячого садка. Крім цього, їм продемонстрували сучасну соляну кімнату, яка діє в садочку і є його унікальною родзинкою та гордістю. До слова, саме вона найбільше вразила столичного гостя:

- Найбільше, що мене вразило, - це соляна кімната. Це – саме те, чого немає в інших садочках. Це – справді унікальна річ. Я розумію, що дуже недешево – облаштувати таку кімнату у садочку, а тому не кожен заклад може собі це дозволити, і приємно, що керівництво цього садка не пошкодували коштів саме на здоров’я своїй вихованців, адже така кімната – це далеко не вимога і не норма, проте це свідчить саме про те, що забудовник, власник і керівництво цього закладу тут справді особливо думають і дбають про дітей, - підкреслив Сергій Бабак.

Після екскурсії для делегації також влаштували міні-презентацію, а ще обговорили усі деталі, виклики та проблеми, з якими нині стикається галузь приватної дошкільної освіти сьогодні.

- Одне з завдань нашої команди полягає в тому, аби відкрити ринок освітніх послуг для приватних ініціатив. Хочеться допомогти всім, хто робить зусилля для зміни системи, адже ми знаємо, яка нині є проблема з нестачею місць у дитсадках по всій Україні, - зазначив Сергій Бабак.

- Ось тут вже є готова модель, власник готовий нам надати її, щоб за цим зразком будувати інші садки в нашій державі. На мою думку, легше і фінансово доцільніше збудувати новий садочок, аніж щороку списувати великі суми коштів на реконструкцію старих. Ми разом з керівництвом держави вже робимо першочергові кроки, аби допомогти батькам у вирішенні проблем з нестачею місць, а також самим приватним садочкам, власники яких вкладають великі кошти для того, аби дати можливість якісної освіти і виховання нашим дітям. Держава повинна зробити так, аби зацікавити бізнес в тому, щоб таких садочків будували більше, адже це, у свою чергу, дозволить значно зменшити навантаження на місцеві бюджети, - пояснює Дмитро Соломчук.

До слова, за підсумками побаченого Сергій Бабак дуже високо оцінив дитячий садок «Babyland» в Рівному:

- Направду, це – чудовий садочок. Він мене особисто дуже вразив. Подібний садок я бачив лише у Києві. Дуже було б добре, щоб таких садочків в Україні ставало більше, і, звісно, хотілося б, щоб державні садочки ставали такими. Це – дуже непоганий приклад, яким мав би бути сучасний, якісний дитячий садок. Звісно, немає межі досконалості. Це – лише перший рік діяльності цього закладу. Але найкращий маркер – це діти: саме вони визначають, яким має бути садочок і що в ньому має бути, щоб дитина була тут щасливою. І як на мене, цьому закладу це вдається на всі 100%, - зазначив Сергій Бабак.

Також він разом з Іриною Петрик-Щоковою обговорили наболіле питання щодо фінансової компенсації від держави батькам, діти яких відвідують приватний садок. Адже нині відвідування приватного закладу може дозволити собі далеко не кожен, адже саме з внесків батьків садочок має змогу себе утримувати, оскільки жодних інших дотацій він не має. Проте така ситуація позбавляє батьків і дітей права на рівні можливості.

- За рік наша міська влада не зможе ніяк компенсувати в місті нестачу місць в садках. Якщо говорити саме про наш садок, то територіально тут поруч немає жодного дитячого садка: Новий Двір, Басів Кут, Щасливе – усі ці мікрорайони не мають жодного комунального садочка. Таким чином порушується стаття закону України про територіальну доступність освітніх закладів для дітей. Тому важливо впровадити механізм, який задовільнить право батьків на вибір дошкільної освіти незалежно від форми і типу власності, адже це передбачено законом «Про освіту».  Якщо держава фінансує перебування дітей в комунальних закладах, то чому вона не має фінансувати той мінімальний базовий набір перебування дитини в приватному садочку також. А різницю, звісно, будуть вже доплачувати самі батьки, - підкреслила Ірина Петрик-Щокова.

Втім, Сергій Бабак повідомив, що такий механізм вже передбачено законодавством:

- Це – перший пілотний рік зараз, коли ліцензовані приватні садочки вже можуть претендувати на фінансування з держбюджету саме на грошову компенсацію батькам. Розрахунок розміру фінансової підтримки в таких випадках має проводитись окремо для кожного навчального закладу приватної форми власності. Це, звісно, залежить від місцевих бюджетів. Механізм такий, що батькам держава повертає кошти у тому розмірі, який еквівалентний сумі, яку місто витрачає на одну дитину, яка відвідує комунальний садочок. Решту суми вартості навчання батьки покривають самостійно. Це має значно полегшити фінансову ситуацію для батьків, які змушені або хочуть водити свою дитину саме у приватний заклад. Ми налаштовані на те, щоб держава допомагала таким закладам, ми за те, щоб держава інвестувала в освітній простір, зокрема у дошкільну освіту, але ми разом з тим і за те, щоб створити комфортні умови для існування приватних садочків. І це - той принцип фінансування, який називають «гроші ходять за дитиною».

Ірина Петрик-Щокова, у свою чергу, підкреслила, що наразі тривають переговори з міською владою щодо того, як саме такий механізм впровадити в життя:

- Останній раз, коли ми спілкувалися з керівництвом управління освіти міста, ми начебто дійшли згоди і порозуміння, що все-таки цей механізм підтримки приватних садочків потрібно продумати, прописати і прийняти на місцевому рівні. Наразі - рішення за міською радою. Ми, зі свого боку, готові усіляко у цьому допомагати. Хотілося б, щоб це стало можливо реалізувати вже на наступний навчальний рік. Надія є.

Додамо, що після садочка «Babyland» у Рівному Сергій Бабак також відвідав з робочим візитом Національний Університет «Острозька академія».

Читайте також