Про здобутки, плани та перспективи: у Рівному відбулася Рада регіонального розвитку

Фото - РОДА

Учора в Рівному відбулася Рада регіонального розвитку, на якій презентували План перспективного розвитку області на найближчі три роки. На засіданні був присутній Президент України Петро Порошенко, перший віце-прем’єр-міністр України – Міністр економічного розвитку і торгівлі України Степан Кубів, голова Рівненської обласної державної адміністрації Олексій Муляренко, голова Рівненської обласної ради Олександр Данильчук, міський голова Рівного Володимир Хомко, депутати рад різних рівнів, голови райдержадміністрацій, начальники управлінь та департаментів, голови селищних, сільських рад та очільники ОТГ, представники духовенства, ректори університетів та ін.

Із вступним словом виступив Петро Порошенко, опісля – Степан Кубів. Здобутками та перспективними планами Рівного поділився міський голова Рівного Володимир Хомко:

«У 2013 році бюджет розвитку міста був 45 мільйонів, у минулому – 354 мільйони. У 2010 році – 8 мільйонів гривень. Ми робимо дороги, про які навіть не могли мріяти – дорога на Макарова, на Шухевича: велодоріжки, знаки, розмітка. У минулому році на 54 мільйони купили майже два десятки тролейбусів, більша частина з яких має подвійну дію (може їздити без дротів).

У минулому році ми вклали 9 мільйонів гривень і зараз у місті 31 спортивний майданчик із огорожею, покриттям з засобами, де можна спокійно тренуватися. Ми збудували новий ЦНАП, зараз тут надають 224 адмінпослуги. Якщо ми в 2010 році спожили 118 млн кубів газу, то в минулому році – 72 млн кубів. Серед перспективних планів – реконструкція стадіону «Авангард», вартість 200 млн гривень. Дитячий садок на Коновальця буде найкращим - із літнім садом, басейном тощо. Нещодавно у нас тільки 30 тролейбусів виїжджало, зараз – 80, щорічно будемо купувати тролейбуси, щоб було, як мінімум 100».

Про успіхи Рівненщини розповідав голова облдержадміністрації Олексій Муляренко. Наразі в області вже сформовано 35 ОТГ, внаслідок фінансової децентралізації бюджетні ресурси громад збільшилися у 3-6 разів. У 2017 році за кошти ДФРР у чотирьох ОТГ реалізовано проекти на суму 37, 3 млн гривень. У 2018 – 5 проектів у ОТГ на суму 25,6 млн гривень. Наразі проводять ремонт та реконструкцію 89 амбулаторій, укомплектовують їх обладнанням та комп’ютерною технікою, придбали 18 автомобілів швидкої допомоги для центральних районних та міських лікарень. З 2015 року до області на оздоровлення та відпочинок приїжджали групи дітей з місць проведення АТОоздоровилися та відпочили 1110 дітей. Із загальної кількості реалізованих проектів у загальноосвітніх школах впроваджено 84 енергоефективних проекти, дитячих садках – 29, закладах охорони здоров’я – 50, закладах культури – 20, адмінприміщеннях – 7,  дитячо-юнацьких спортивних школах – 3.

«Реформа децентралізації стала потужним поштовхом до змін. На сьогоднішній день уже реконструюємо 10 навчальних закладів і ще 10 плануємо розпочати найближчим часом. З найбільших проектів – будівництво дитячого садочку в місті Березне, - зазначив Олексій Муляренко. - Нових амбулаторій будуємо 34. До кінця першого півріччя плануємо всі  здати в експлуатацію.

За останні три роки вдалося придбати сучасного медичного обладнання на понад 200 млн гривень. Плануємо найближчими роками добудувати другу чергу Рівненського протипухлинного центру, який обслуговує жителів західних областей. На сьогоднішній день працюємо над 120-ма спортивними об’єктами в області».

Розповісти про успіхи своєї ОТГ мав нагоду очільник Привільненської громади – Юрій Момотюк.

«В рамках реформи ми отримали на своє утримання заклади освіти – школи, садочки. За короткий час ми вклали в них мільйони коштів, аби їх модернізувати, зробити їх сучасними та доступними для надання якісного рівня освіти. Придбали два автобуси, відкрили дитячий садочок. Наша громада однією із перших в Україні створила міжмуніципальне співробітництво у галузі освіти, створивши об’єднання між громадами із Дубенського району.  Ми стали першою ОТГ в Рівненській області, яка ремонтує дороги не тільки комунальні, але й дороги загального користування обласного підпорядкування.

У нас вже повністю освітленні всі населені пункти, - зазначив голова Привільненської ОТГ Юрій Момотюк. - Наразі ми є учасниками міжнародного проекту із підвищення рівня безпеки. Ми отримали майже 600 га земель поза межами населених пунктів. Тепер ми маємо можливість залучати інвестиції на ці ділянки, на будівництво індустріального парку. Він дасть можливість у майбутньому створити 3 тисячі робочих місць».

Відповідно до цього Плану перспективного розвитку, упродовж найближчих 3 років у Рівненській області планують реалізувати близько 800 проектів.

Нагадаємо, перше засідання Ради регіонального розвитку області відбулося 28 листопада 2018 року, де обговорили успіхи в реформах децентралізації, медицини й освіти в регіоні. Опісля цього, в кожному районі області, більшості ОТГ та сільських радах провели Ради регіонального розвитку, на яких кожна рада спланували ті об’єкти і  проекти, які будуть вважатися перспективними, які можуть бути подані на субвенції із соціально-економічного розвитку територій і державні програми розвитку.

Читайте також