Проблеми батюшки

 Представник Онуфрія

Отець Віктор Земляний керує на Рівненщині відділом із врегулювання міжконфесійних конфліктів та захисту прав віруючих УПЦ, яка перебуває в єдності з Московським патріархатом. Якщо по-простому, то бореться із Київським патріархатом. Цей структурний підрозділ створений у Рівненській єпархії за ініціативи самого предстоятеля Української православної церкви митрополита Онуфрія. В Києві були занепокоєні ситуацією, яка розгорталася на Рівненщині. Втрата у нашій області більше десятка храмів стала серйозним ударом. Тому реакція була миттєвою. Зараз ситуація контрольована. Більшість храмів УПЦ повернули суди.

Цей батюшка лише формально підпорядковується митрополиту Рівненському та Острозькому Варфломію, бо є кліриком храму в Острозі. Насправді, за всі свої успіхи та невдачі він звітує перед столицею. Співбесідники переконують, що на деяких зустрічах він називав себе представником Онуфрія. Хоч таких церковних регалій він немає.

Батюшка Віктор вміє спілкуватися із журналістами та тримає зв`язок із політичними діячами. Цікавим збігом є те, що під час чергових подій у селі Птичі Дубенського району православний мільярдер, нардеп «Опозиційного блоку» Вадим Новинський особисто телефонував до тодішнього «губернатора» Рівненщини Віталія Чугуннікова та обласного полісмена Сергія Максимова.

Пізніше голова Дубенської РДА Юрій Парфенюк звітував до обласної адміністрації, що Новинський погрожував йому за дії спрямовані проти громади УПЦ.
 

Китайське попередження

На Рівненщині СБУ давно слідкує за церковними протистояннями. Адже ворог може використати саме церкву для дестабілізації ситуації на Західній Україні. Через це керівництво обох патріархатів (УПЦ (МП) та УПЦ КП – прим. ред.) добре знає, що «головою» відповідає за дії своїх підопічних. Усе, що загрожуватиме добробуту людей, буде ліквідовано, а винні – покарані.

Задовго до усіх подій на місцевому порталі «ЧаРівне» вийшов блог під назвою: «Скільки коштує зрада України, або як священик УПЦ збагачується на міжконфесійних конфліктах?».

В ньому невідомий автор розповідає, що в нашій області «триває війна за голови українців. Ситуацію розхитують російські спецслужби».

 

Щоб зрозуміти, для чого він вийшов, наведемо кілька цитат:

«Якщо Ви зайдете в Інтернет і наберете запит «релігійні конфлікти в Україні» ви отримаєте карту на якій яскраво видно що 90 % із них припадає на Рівненську та Тернопільську області, при цьому більшість на Рівненщині.

З травня 2015 року на теренах Рівненщині виник т.зв. «відділ по забезпеченню безпеки релігійних громад УПЦ», офіційною метою створення якого стало врегулювання конфліктних ситуацій. Керівником відділу був призначений Земляний Віктор Олексійович, настоятель Воскресенського храму УПЦ м. Острог Рівненської області.

Тепер задамось питанням, а чи зменшилась кількість міжконфесійних суперечок в області з появою вказаної структури під керівництвом о. Віктора. Події останнього року в селах Птича, Красносілля, Рясники, Дуліби та інших вказують на абсолютно іншу тенденцію.

Паства, яку Віктор Земляний штовхає на силове протистояння, йому абсолютно байдужа і потрібна лише для чергової картинки у ЗМІ про «утиски бандерівцями канонічної віри
».

А в бажанні сподобатися Москві перевершує Гебельса. В своїх коментарях майстерно перекручує інформацію, вигадує побитих «онкохворих» прихожанок, «коктелі молотова», Правий сектор із зброєю та інше.

В.Земляний має цілий штат юристів і дуже виважений в публічних виступах. Якщо його тяжко зачепити по закону то мусить бути якийсь громадський осуд!».

Далі розповідається, що батюшка багатий, бо йому, начебто, платять за те, що він продав Україну.

Якщо добре подумати, то стає зрозуміло, що журналісти звичайного сайту не володіють таким набором інформації. Її просто «злили». Цей інформаційний «вкид» вигідний лише українським спецслужбам, аби попередити отця Віктора. Мовляв, «не займайся цим більше, бо ми по тебе прийдемо». І по нього прийшли. Батюшка аж вимкнув телефон. Значить, по ньому він щось наговорив не те.

Одні чутки

Про обшуки в його помешканні силовики говорять сухо. За словами прес-секретаря СБУ Рівненщини Інни Ілючок, цю справу вони не коментують. Але їх було кілька. Усе робилося, згідно кримінального провадження.



Як пише сайт «СПЖ», ще один обшук пройшов у їх журналіста, який писав про село Птичу.

Додамо, що «Союз православних журналістів» яро відстоює позицію УПЦ. Про те, що за їх діяльністю правоохоронці будуть слідкувати, писав у своєму Facebook радник міністра МВС Антон Геращенко. 

Нагадаю, що про обшуки заявили самі священнослужителі. Цим пояснюється «суха» відповідь СБУ.

Зазвичай, спецслужби не діють в лоб, а заходять з тилу. До Земляного додому могли прийти під будь-яким приводом, щоб пошукати якісь заборонені предмети. Тобто, коли тобою займається СБУ, вони не будуть повідомляти, що ти проходиш у справі, як підозрюваний. Перед цим вони шукатимуть на тебе якийсь компромат, щоб ти був у них на «повідку». А контролювати такого впливового протоієрея, як Віктор Земляний, є питанням принципу. І якщо цим уже займається настільки серйозний орган, то ниточки мають вести у Росію.

Отож, навряд нам хтось насправді розкаже правду про цю справу. Скоріш, усі про неї забудуть, або вигадають якусь правдоподібну нісенітницю.

 

Богдан СЛОНЕЦЬ

Юридичний супровід здійснюється медіа юристами Адвокатського бюро «Щербяк і партнери»:
м. Рівне, вул. Петра Могили, 22б, моб.: (097) 97-67-507, тел.: (0362) 45-45-62.

Використані фото: Рівненська єпархія УПЦ

Читайте також