«Продають тільки знайомим обличчям»: рівненські активісти б’ють на сполох через аптеку на Мельника

Фото - відкриті джерела; Ілюстративне фото

Рівненські активісти занепокоєні тим, що в аптеці на вулиці Мельника (район Північний) реалізовують наркотичні засоби без відповідного рецепту. У вересні 2018 року вони провели акцію із контрольною закупкою, опісля – розмалювали прилавки. Аптеку пов’язують із Юрієм Мазепою, вона належить його куму. У суді вже 3 роки розглядають справу, де звинувачують Мазепу в реалізації кодеїновмісних препаратів. Представники ГФ «Характерник» запевняють, що там і нині продають ці препарати, але вже лиш знайомим особам.

«Була проведена робота із місцевими жителями району Північний, цікавилися, чи знають за цю проблему, чи хтось стикався із нею, і більшість, відсотків 90, знають, що така проблема існує, що йде розповсюдження наркотичних засобів цією аптекою, що там збираються одні наркомани. Ми зібрали підписи, за годину-півтори ми зібрали більше ста підписів, люди знають про цю проблему і готові з нею боротися, готові підтримувати. В аптеці на Мельника досі можна придбати без рецепту кодеїновмісні препарати, але зараз працює інша схема – продають тільки знайомим обличчям. Ми пробували ще декілька разів закупити препарати там. Незнайомим ніхто не продає», - розповів представник ГФ «Характерник» Максим Скоцько.

«Є в Рівному така проблема, з цією і ще з деякими аптеками. Звісно, люди знають, адже навкруги цієї аптеки та інших, які пов’язані із Юрієм Мазепою, розкидані шприці, коробочки від сильнодіючих речовин. Проблема дуже серйозна. У інших містах, схожим до такої аптеки вибивають скло, палять ці таблетки і тоді аптеки закривають. Але це не наші методи, ми хочемо, аби нас почули, ці аптеки закрили, щоб наша молодь не стикалася із цією проблемою. Коли приїжджають люди на лікування від наркозалежності, 65% з них вживають таблетки із цієї аптеки або схожих. Його ім’я частково фігурує в аптеках, які також продають наркотичні речовини», - пояснив представник ГО «Здорова країна» Михайло Шмаков

Щодо справи, яка вже 3 роки в суді, прес-офіцерка поліції Рівненщини Ольга Ангелова розповіла, що справу затягують:

«Наші оперативники ще в 2014 році провели обшуки на вулиці Костормській в аптеці, де вилучили велику партію препаратів сильнодіючих. Зараз ця справа знаходиться у суді, її більше 30 разів переносили, зараз вона трішки зрухнула з місця, почалося судове слухання. На нашу думку, справа затягується для того, аби уникнути реального покаранняВласник аптеки вже є засудженою особою Луцьким міжрайонним судом за збут сильнодіючих препаратів. І він знаходиться на іспитовому строці. Аби йому не сісти до в’язниці, справа затягується, адвокат намагається знайти нові й нові докази порушення у процесуальному зборі документів і доказів і затягує справу. Ми сподіваємося на справедливе рішення – ця людина (Юрій Мазепа, - авт.) понесе відповідальність. З 2019 року справа буде розглядатися без врахування іспитового терміну, який виніс Луцький міжрайонний суд».

До слова, у грудні минулого року закінчився термін, який би обіцяв, що Мазепа понесе тюремне покарання, все може закінчитися іспитовим терміном.

Читайте також: У Рівному в аптеці дітям продають заборонені ліки (ФОТО)

У Рівному перенесли суд у справі власника аптек, де продають наркотики

Суд над аптекарем, якого підозрюють у продажі наркотиків у Рівному, досі триває