Простатит і рак простати: симптоми та лікування

Як свідчить статистика, більшість чоловічих хвороб виникає після 30-ти років і з віком вони лише примножуються. Але чи знаєте ви, що якщо чоловіки щороку проходять обстеження в уролога, їм вдається запобігти появі багатьох хвороб?

Простатит та рак простати – небезпечні хвороби статевої системи у чоловіків. Вони часто стають причиною безпліддя, а у найгіршому випадку – смерті.

У більшості пацієнтів , що звертаються до лікаря-уролога діагностують хронічний або гострий простатити, порушення сечовидільної та статевої систем, запальні захворювання. Хоча чоловіки переважно звертаються до фахівців з проблемами потенції і коли геть «припече».
Перші симптоми запальних захворювань - дискомфорт в ділянці сечовипускного каналу, загальне нездужання, відсутність або зміна потягу до протилежної статі, зміна тривалості статевого акту чи його частоти, часті позиви до сечовипускання, коливання підвищеної температури тіла. У більш гострих проявах з’являються болі, печія та виділення. Якщо вчасно звернутись до лікаря (відразу після перших проявів хвороби), то процес лікування мине швидко і безболісно. Якщо ж затягувати з візитом до уролога, то процес одужання ускладнюється.

З проблемами потенції (ерекції) найчастіше звертаються представники сильної статі віком від 55 до 60 років. Чоловіків у віці 35-50 років подібні проблеми турбують менше, проте сприймаються вони більш болісно.

Найперше виникають проблеми із сечовиділенням та потенцією. Буває, що чоловіки у таких випадках звертаються до різних знахарів та іншого роду «спеціалістів». У результаті отримують задавнене, обтяжене ускладненнями захворювання. Часом доходить, навіть, до гострої затримки сечовипускання. Хвороби простати – це не лише простатит і доброякісна гіперплазія (аденома), а й різноманітні пухлини, в тому числі злоякісні. Невчасне і нефахове лікування цих хвороб може призвести до важких, а часом непоправних наслідків.

Чоловіки часто бояться звертатися до лікаря, бо думають, що їх одразу покладуть на операційний стіл. Звернутися до уролога, розповісти про свої інтимні проблеми і пройти діагностичні процедури вважається певною категорією чоловіків чимось нестандартним і неважливим. Це міфи, які потрібно розвіювати.

На перших стадіях хвороби простати піддаються медикаментозному та профілактичному лікуванню. Раннє виявлення аденоми передміхурової залози суттєво відтерміновує операцію або й уникає її взагалі. Якщо ж недуга перебуває на критичному рівні, то хірургічне втручання часто є одним з крайніх методик вибору. Тож при виникненні дискомфорту в промежині, появі крові у сечі, утрудненому та частому сечовипусканні вдень та вночі необхідно відразу ж звернутися до кваліфікованого спеціаліста-уролога.

Простатит: що це за хвороба?

Простатит – найпоширеніша хвороба органів чоловічої статевої системи, запалення передміхурової залози. Існує стереотип, що ця хвороба вражає тільки старших чоловіків, але лікарі запевняють, що це не так. У групу ризику потрапляють навіть юнаки до 20 років. Якщо простатит не лікувати, він призводить до безпліддя та розвитку онкозахворювання.

За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я, кожен третій чоловік з числа дорослого населення Європи та Америки хоча би раз у житті стикався з проблемами передміхурової залози. Кожен п’ятий має діагноз "хронічний простатит".

Простатит має дві форми:

- інфекційну (запалення передміхурової залози, викликане хвороботворними мікробами)
- застійну (переважно через відсутність регулярного сексу та малорухливий спосіб життя).

Причини інфекційного простатиту:

- збої в роботі імунітету: перенесення важкої інфекційної хвороби, гормональні порушення, переохолодження, стрес, затримка сечовипускання, неправильне харчування та малорухомий спосіб життя.
- внаслідок зараження вірусами, грибками, сечостатевими інфекціями (хламідіоз, гонорея, трихомоніаз).

Причини застійного простатиту:

- Відсутність регулярного сексу
- Малорухливий спосіб життя
- Переохолодження чи перегрівання області малого тазу
- Стримування сечовипускання
- Шкідливі звички.
- Симптоми простатиту

В ділянці малого тазу та статевих органів виникає різкий біль, що може "віддавати" у стегно та поперек. З'являються важкість, дискомфорт, ниючі болі у промежині, мошонці, статевому члені. Порушується процес сечовипускання, відчуття неповного випорожнення сечового міхура. Відбувається зниження статевого потягу та проблеми з ерекцією. Простатит також може стати причиною сексуальних розладів: статевий акт викликає біль, відбувається передчасна еякуляція.

Як виявити захворювання простати на ранній стадії?

Найкраща профілактика захворювань простати – регулярні профілактичні огляди в лікаря - уролога.

- Аналіз крові на рівень підвищення специфічного антигену простати (PSA).
- Загальний аналіз крові та сечі.
- Ультразвукове дослідження простати.

Потрібен також щорічний контроль онкомаркера простати (ПСА) для чоловіків, у яких вже встановлено проблеми з простатою, після 40 років.

Рак простати: що це за хвороба?

Рак простати – злоякісне новоутворення, що розвивається у передміхуровій залозі. Показники смертності від цієї хвороби в Україні коливається в межах 39-43 випадки на 100 тисяч населення. У світі цей показник – 18 - 19 на 100 тис. Всесвітня організація здоров’я стверджує: рак простати входить у п'ятірку захворювань, що стають причиною смерті чоловіків у всьому світі.

Управління національної статистики у Великій Британії на початку 2018 року повідомило, що рак передміхурової залози є найпоширенішим видом раку, який виникає у чоловіків. Тільки в 2015 році від нього померло більше людей, аніж від раку молочної залози. Лікарі зафіксовують більше 47 тисяч випадків щороку. Кожні 45 хвилин через рак простати помирає один пацієнт.

Хто у групі ризику?

Хвороба, як правило, протікає безсимптомно й виникає переважно у чоловіків старше 65 років, запевняють фахівці МОЗ. Близько 80% раку простати діагностують у чоловіків у віці 65 років і старше, рідше – у чоловіків до 40 років.

В групі ризику – чоловіки старшого та похилого віку, а також ті, у кого виявлена спадкова генетична схильність до цього захворювання, коли хтось з близьких родичів (батько чи брат) страждав від цієї недуги. Встановлено що ризик захворіти раком простати суттєво збільшує надмірна вага тіла.

Симптоми імовірного раку простати:

Проблема в тому, що рак простати виражені симптоми проявляє зазвичай тоді, коли захворювання зайшло занадто далеко. Проте навіть невелика пухлина поширюється в інші тканини й органи. Найбільш імовірні симптоми цієї хвороби, коли пухлина має розмір більше 1 см, наступні:

- Розлади сечовипускання (слабке, переривчасте, прискорене сечовипускання; біль та печіння під час сечовипускання, неповне спорожнення сечового міхура)
- Болісна еякуляція.
- Кров в сечі або спермі.
- Біль в спині, стегні або в тазу.

Зазвичай ракова пухлина передміхурової залози росте повільно, а більшість чоловіків мають певні форми раку простати без зовнішніх симптомів, і саме це ускладнює діагностику на ранніх стадіях. При виявлені одного чи декількох цих симптомів негайно проконсультуйтесь зі своїм сімейним лікарем чи лікарем-урологом.

Зверніть увагу, що всі ці симптоми не завжди є проявами раку передміхурової залози, а можуть бути пов’язані й з іншими серйозними захворюваннями.

Як лікується рак простати?

Не існує єдиної стандартної тактики лікування раку простати, оскільки на різних стадіях розвитку захворювання необхідні різні методи дослідження та лікування, зазначають в МОЗ. Важливо тільки одне – ця хвороба має лікуватися в онкологічній установі. Серед найбільш поширених видів лікування раку простати виділяють променеву (руйнування злоякісної тканини використовують радіаційне опромінення) та гормонотерапію (полягає у блокуванні постачання необхідних для росту пухлини гормонів) , а також ряд методик хірургічних втручань. Але про це все можна взнати у лікуючого лікаря.

Як захиститися?

- Оптимальний спосіб профілактики – регулярні профілактичні обстеження у сімейного лікаря (один раз на рік а для певних категорій - два рази в рік).
- Проконсультуйтеся зі своїм сімейним лікарем, лікарем-урологом щодо необхідності онкологічного скринінгу.
- Всім чоловікам 50 і старшим рекомендується проходити огляди в лікаря-уролога, який може виявити захворювання і здавати аналіз крові на ПСА. Це дозволить виявити хворобу на більш ранній стадії і у її безсимптомний період.
- Ректальне пальцеве дослідження простати – обов'язкове обстеження, під час якого можуть виявити ущільнення простати, наявність яких виключає злоякісну пухлину.

І основне – самолікування та нехтування тривалий час наявною симптоматикою проблем простати у майбутньому може призвести до безповоротних змін і відобразитися на якості здоров’я та життя.

 

Матеріал підготовлений за матеріалами відкритих джерел спеціалізованих медичних інтернет-видань та за рекомендаціями фахівців обласного протипухлинного центру.

Читайте також