Протестувальників у колонії неподалік Рівного переводять в інші області (ФОТО)

кадр з відео

П’ятьох засуджених, які відбували покарання в Городоцькому виправному центрі, перевели в інші області. Усі чоловіки – представники ініціативної групи, яка у понеділок заявила, що адміністрації установи порушує права засуджених до обмеження волі. Один із них – Юрій Баранов. Про це повідомляє Суспільне. 

Журналістам він надіслав відео, як його транспортують до режимної установи в Дніпропетровській області. Інших, за його словами, відправили до Харківської, Запорізької та Кіровоградської областей. Такі дії Юрій Баранов вважає незаконними. Мовляв, засуджені мають відбувати покарання за місцем своєї реєстрації.

– Сьогодні вранці прийшло дуже багато працівників Державної виконавчої кримінальної служби, сказали збирати речі. Ми зібрали речі, вийшли в приміщення Городоцького виправного центру, нам зробили опис і вручили нам рішення комісії ДВС про те, що у зв’язку з тим, що нам загрожує небезпека для життя і здоров’я в Городоцькому виправному центрі, вони прийняли рішення перевести нас в інший виправний центр для подальшого відбування покарання. Це дії незаконні. По-друге, це відповідь на те, що ми публічно озвучили усі ті порушення, які ми виявили в Городоцькому виправному центрі і направили листи в правоохоронні та контролюючі органи і до Прем’єр–міністра, – розповів засуджений Юрій Баранов.

У телефонній розмові начальник Городоцького виправного центру розповів журналістові таке:

– Це рішення адміністрації Державної кримінальної виконавчої служби України.

– Це пов’язано з тим, що вони протестували у понеділок? (Журналістка)

– Я не думаю, що з цим пов’язано. Таким є рішення адміністрації. Тут установа не уповноважена приймати таке рішення.

– Це в межах закону? Бо Юрій Баранок каже...

– Звичайно, це в межах закону.

– Він говорить про те, що засуджений має відбувати покарання за місцем реєстрації. В нього Рівненська область, а відправили його в Дніпропетровську.

– Є свої питання, є свої нюанси, але все в межах закону.

Наразі ми намагаємося з’вязатися з адміністрацію Державної кримінальної виконавчої служби України, щоб отримати пояснення, чому там вирішили змінити місце відбування покарання 5 засуджених.

Нагадаємо, у понеділок, 28-го січня, засуджені до обмеження волі, які відбувають покарання у Городоцькому виправному центрі, розпочали протестну акцію проти незаконних, на їхню думку, дій адміністрації установи. Свої вимоги вони перелічили у колективній заяві, яку, за словами представника ініціативної групи Юрія Баранова, підписало понад 160 засуджених.

Засуджені до обмеження волі вимагали права на вільне пересування територією виправного закладу та 5-тикілометровій зоні навколо нього, а також вільного вибору місця роботи, зміни розпорядку дня та офіційного працевлаштування. Начальник Городоцького виправного центру Віталій Гордіюк вважає, що такі вимоги засуджених не мають законних підстав.

<> <> <>