Рада визнала дії росії в Україні геноцидом українського народу

Верховна Рада а засіданні 14 квітня ухвалила проект закону №7276. Цим законом парламентарі визнали війну рф проти України геноцидом українського народу. 

- Обставини, що передують і супроводжують розв’язання та ведення агресивної війни Російської Федерації проти України однозначно вказують на намір керівництва Російської Федерації знищити Український народ. Напередодні повномасштабного вторгнення Російської Федерації на територію України В. Путін заперечив існування України як окремої держави і заявив, що Україна є «невід’ємною частиною» Росії та російського «історичного, культурного та духовного простору», - йдеться у пояснювальінй записці

Зазначається, що дії збройних сил Російської Федерації на території України проти цивільного населення здійснюються з наміром знищити, повністю або частково, Український народ як окрему національну групу

Парламент також звертається до ООН, Європейського Парламенту, Парламентської Асамблеї Ради Європи, Парламентської Асамблеї ОБСЄ, Парламентської Асамблеї НАТО, урядів та парламентів іноземних держав щодо визнання вчинення Російською Федерацією геноциду Українського народу, а також злочинів проти людяності та воєнних злочинів на території України. 

Голові Верховної Ради надаються повноваження звернутися до Генеральної прокуратури, Міністерства закордонних справ України та Мін'юстиції щодо невідкладного вжиття заходів для належного документування фактів вчинення військами рф та її політичним і військовим керівництвом геноциду Українського народу, злочинів проти людяності, воєнних злочинів, інших тяжких злочинів на території України, та ініціювання притягнення до відповідальності усіх винних осіб.

 

Читайте також