Рак товстої кишки у молодих людей: що вам потрібно знати

Кількість випадків колоректального раку загалом зменшується завдяки тому, що все більше людей регулярно проходять обстеження на виявлення онкологічних захворювань прямої та товстої кишки. Це допомагає запобігти перетворенню передракових поліпів на рак.

Але, як відзначають фахівці лікарні ізраїльської онкології LISOD, кількість випадків хвороби різко зростає серед пацієнтів віком до 50 років. Більшості з них ще багато років до першої скринінгової колоноскопії, яку рекомендується вперше проводити починаючи з 45 років. Це призводить до того, що у значної частини молодих пацієнтів діагностують рак товстої кишки на III та IV стадії. Відсутність скрінгу призводить до того, що злоякісні утворення виявляють вже на пізніх стадіях, коли вони потребують більш агресивного лікування.

Чому колоректальний рак зростає серед молоді?

Лікарі точно не знають, чому так багато людей віком до 50 років мають цей онкологічний діагноз. Відомо, що близько 20% пацієнтів з колоректальним раком до 50 років мають успадковану генетичну мутацію, яка викликає аномальні зміни.

Сімейний анамнез також відіграє певну роль у розвитку пухлин у цих молодих людей, але онкологи все ще досліджують, що спричиняє захворювання в решти групи.

Чи можна захворіти на колоректальний рак у 20 років?

Так, онкологічне захворювання може розвинутися у віці 20 років і навіть раніше. Але це не дуже поширене явище, і багато пацієнтів з цим діагнозом мають спадкову генетичну схильність.

Але за останній час були помічені зміни. 15 років тому більшість пацієнтів із раннім колоректальним раком були у віці за 40 років. Зараз же онкологи спостерігають більше пацієнтів у віці 30-40 років.

Чому важливо знати історію раку у вашій родині?

Знання сімейного анамнезу може дати вам важливі підказки щодо вашого власного онкогенного ризику. Простежте три покоління вашої родини, якщо це можливо. Ви зможете зрозуміти, хто хворів на рак, який тип пухлини у них був і в якому віці було встановлено діагноз. Найкраще відстежувати всіх родичів першого та другого ступеня.

Родичі першого ступеня – це ваші біологічні батьки, брати і сестри та діти. Споріднення другого ступеня – це тітка і дядько, племінники і племінниці, бабуся і дідусь.

Наявність раку в сімейному анамнезі не означає, що ви обов’язково захворієте. Але ця інформація дасть вам зрозуміти, чи варто починати скринінг колоректального раку раніше. Що раніше аномальні зміни будуть виявлені, то легше їх лікувати. Колоноскопія може допомогти запобігти раку, оскільки лікар може видалити передракові поліпи або ураження до того, як вони стануть злоякісними.

Навіть якщо у вашій сім’ї не було хворих на рак, обов’язково зверніться до лікаря, якщо помітите якісь нові або незвичайні зміни у своєму організмі. І не ігноруйте рекомендовані скринінгові перевірки на злоякісні новоутворення. 

Що повинні знати молоді пацієнти з колоректальним раком про генетичне консультування та тестування?

Генетичне консультування та тестування є критично важливими для будь-якої молодої людини з діагнозом колоректальний рак. Якщо у пацієнта діагностовано спадкову мутацію гена або синдром спадкового раку, наприклад, синдром Лінча, це дає пояснення, чому у пацієнта розвинулась пухлина. Це може допомогти лікарям адаптувати лікування, а також шукати і запобігати іншим видам раку, на які пацієнт може бути схильний до ризику через той самий раковий синдром.

На які симптоми колоректального раку слід звертати увагу людям будь-якого віку?

Незалежно від того, чи є у вас сімейна онкологічна історія, ви повинні бути знайомі зі своїм організмом і звертати увагу на симптоми аномальних змін. Пам’ятайте, що часто у людей з колоректальним раком немає жодних симптомів. Але якщо у вас є симптоми, не соромтеся поговорити про це зі своїм лікарем.

Найпоширенішими ознаками, на які слід звернути увагу, є:

  • Ректальна кровотеча з болем або без нього.
  • Кров у калі або туалеті під час або після дефекації.
  • Анемія.

Інші загальні симптоми можуть включати:

  • Здуття живота, відчуття переповненості або спазми.
  • Зміна розміру або форми випорожнень.
  • Потреба у напруженні для випорожнення кишечника.
  • Незрозуміла втрата ваги.
  • Втома або відчуття слабкості.

Якщо у вас є будь-який із цих симптомів або ви думаєте, що у вас є спадковий ризик колоректального раку, порадьтеся зі своїм лікарем щодо проходження обстеження. 

Яки показники виживання молодих пацієнтів з колоректальним раком?

Прогноз залежить від стадії розвитку злоякісного утворення. Що раніше виявлена пухлина, то легше її лікувати і кращий результат.

Хоча випадок кожного пацієнта є унікальним і вимагає індивідуального лікування, загальні дані показують, що:

  • П’ятирічна виживаність при колоректальному раку, який не поширився (стадія I або II), становить 94% у пацієнтів віком до 50 років.
  • Рівень п’ятирічної виживаності падає до 80% для пацієнтів із раковими пухлинами, які поширилися на лімфатичні вузли.
  • Пацієнти віком до 50 років із колоректальним раком IV стадії мають 21% п’ятирічної виживаності.

Лікарі досягли успіхів у лікуванні цього типу раку. Наприклад, імунотерапія повністю змінила лікування хворих на рак товстої кишки з синдромом Лінча. Часто таких пацієнтів вдається вилікувати. Також проводяться дослідження для кращого лікування метастатичного раку товстої кишки, а саме з генетичною мутацією KRAS.

Чи всім молодим пацієнтам з колоректальним раком потрібен стомний мішок?

У молодих людей рак прямої кишки зустрічається частіше, ніж рак товстої кишки. Багато молодих пацієнтів з раком прямої кишки хвилюються, що під час лікування їм знадобиться калоприймач. Стома передбачає хірургічне створення отвору в травному тракті, який дозволяє організму виводити відходи. Калоприймач прикріплюється до отвору для збору відходів.

Іноді пацієнтам потрібна тимчасова стома як частина лікування. Деяким пацієнтам стома може знадобитися протягом приблизно двох місяців, іншим може знадобитися довше. Але й бувають випадки, коли стома встановлюється назавжди. Наявність стоми може змінити спосіб життя, але це навичка, якої ви можете навчитися та адаптуватися до неї. 

Як зменшити ризик колоректального раку?

Ніколи не рано починати робити вибір здорового способу життя, щоб зменшити ризик раку прямої кишки. Ось кілька порад для початку:

  • Будьте фізично активними. Приділяйте щонайменше 150 хвилин помірним фізичним навантаженням або 75 хвилин інтенсивним вправам щотижня.
  • Обмежте червоне м'ясо у своєму раціоні та уникайте вживання переробленого м'яса.
  • Дотримуйтесь здорової дієти. Почніть з того, що принаймні дві третини вашої тарілки повинні бути заповнені овочами, цільнозерновими продуктами, фруктами і бобами. Третину, що залишилася, заповніть нежирним тваринним або рослинним білком.
  • Обмежте вживання алкоголю.
  • Не куріть, не використовуйте вейп або будь-які інші форми тютюну. Якщо вживаєте тютюн, відмовтесь від цього.

Нарешті, якщо ваш лікар вважає, що вам слід пройти колоноскопію для виявлення колоректального раку, зробіть це. Чоловіки та жінки із середнім показником ризику повинні проходити скринінгову колоноскопію кожні 10 років, починаючи з 45 років. Знання вашого сімейного анамнезу та генетичного ризику допоможе вашому лікарю вирішити, коли вам слід почати скринінг колоректального раку. І хоча колоноскопія є золотим стандартом виявлення аномальних змін у товстій кишці, існують й інші способи. Поговоріть зі своїм лікарем, щоб дізнатися, який тест підходить саме вам.

Читайте також