Ракетний удар по Краматорську могли завдати з окупованих територій - CIT

Ракетний удар по залізничному вокзалу у Краматорську, через який загинуло щонайменше 50 людей, могли завдати із окупованого Шахтарська. Таку думку висловили розслідувачі CIT. 

- На фотографії уламків добре видно ракетну частину (РЧ) ракети «Точка-У». По фото та відео можна визначити, що РЧ лежить у напрямку на північний схід, що означає, що ракета, можливо, прилетіла із заходу, південного заходу чи півдня.

Відзначається, що ракета впала на землю і не перекинулась при падінні, інакше вона б розвалилась, тому такий метод визначення тракторії можна застосовувати. 

При цьому у Міноборони рф також вказували на південно-захний напрямок прильоту, стверджуючи, що пуск був здійснений із підоконтрольного Україні Допропілля. 

- Однак у південно-південно-західному напрямку (наприклад, на південь від Вугледару та в районі Великої Новосілки) в межах дальності польоту ракети «Точки-У» (120 км) є позиції російських і «сепаратистських» сил, тобто пуск цілком міг бути здійснений звідти .

Якщо ж знехтувати напрямком РЧ, то можна припустити, що пуск був здійснений з підконтрольного «ДНР» Шахтарська на південний схід від Краматорська, де незадовго до попадання відзначався пуск деяких ракет — у такому разі, можливо, рано чи пізно буде знайдено і другу ракетну частину. 

При цьому опубліковані проросійськими каналами звіти про потрапляння по скупченню ЗСУ можуть слугувати безпосереднім визнанням вини. 

- З нашого досвіду, подібні канали часто розпорошують знайдені в інтернеті кадри обстрілів житлових кварталів і видають їх за удари по українських військових об'єктах.

Набагатопідозрілішими розслідувачі вважають попередження, опубліковані проросійським каналом у ніч із 7 на 8 квітня, де мешканцям Слов'янська та Краматорська радять не евакуюватися залізничним транспортом. Крім того, російське Міноборони саме неодноразово повідомляло (в т. ч. і сьогодні) про удари по залізничних станціях на захід від Краматорська.

На аргумент Міноборони рф про те, що в росії немає ракет Точка "У" розслідувачі зауважили: що ще наприкінці минулого року повідомлялося, що створена незадовго до цього 47-а ракетна бригада 8-ї армії (дислокованої на схід від Донбасу) має на озброєнні «Точки-У» (їх можна побачити у репортажі місцевого телебачення ). Бригадний комплект «Іскандер-М» 47 рбр отримала лише 26 січня цього року, менш ніж за місяць до вторгнення, і навряд чи встигла його освоїти.

Крім того відомо і про використання цих комлпксі і на київькому напрячмку - ешелон із пусковими установками зі знаком V був знятий у Гомелі (РБ) під час виведення військ із Київської області.

Варіант провокації, який педалює МО рф, є дуже неймовірним, підсумовують розслідувачі. 

 

 

Читайте також