Реформи потрібні не всім: Межиріч не хоче приєднуватись до Острога

1 вересня 2019 року в селі Межиріч Острозького району відбулися громадські обговорення пропозиції щодо приєднання Межиріцької сільської громади до Острозької міської громади, повідомляє Рівненський Центр розвитку місцевого самоврядування.

Захід проходив в приміщенні будинку культури і в ньому взяло участь понад 100 мешканців з трьох сіл громади.

Ініціатором цих обговорень став сільський голова Микола Губернюк, який видав відповідне розпорядження. Однак, під час громадських обговорень його позиція не лунала чітко, він сказав, що хоче почути громаду.

На обговорення були запрошені Острозький міський голова Олександр Шикер, його заступник Юрій Ягодка, секретар міської ради Іван Ткачук, голова Острозької районної державної адміністрації Богдан Турович, депутати районної ради. Також на громадських обговореннях був присутній радник з питань децентралізації Рівненського ЦРМС Михайло Шелеп.

Обговорення проходили доволі бурхливо і, на жаль, не завжди толерантно.

Представники Острога розповідали про зміни, які громади можуть досягнути обєднавшись ще цього року, а експерт ЦРМС пояснив яким чином буде продовжуватись реформа адмінтерустрою і в чому є переваги саме добровільного приєднання.

Протилежну позицію висловив голова РДА, який не підтримав ініціативу про приєднання сільської громади до міста обласного значення розповівши про ризики від такого рішення. Один з аргументів чиновника - села самостійно краще будуть розпоряджатися своїми грошима ніж у складі міської громади. Повний виступ посадовця можна переглянути тут - https://youtu.be/mzT8rUSoTiw

В результаті голосування абсолютна більшість присутніх (110 осіб) проголосували проти ініціативи приєднання сіл до міста, "за" таку пропозицію було лише 4 мешканці.

Таким чином, члени Межиріцької громади відмовились приєднуватись до сусіднього Острога. Своє рішення ще має прийняти сільська рада, але є сумніви, що вони займуть іншу позицію.

Отож, Острозька міська ОТГ продовжує розширятись, але вже без сіл Межиріцької громади.

Читайте також