Ректор рівненського вишу ввійшов до складу Атестаційної колегії МОН

Фото - відкриті джерела

Днями Міністерство освіти і науки України, відповідно до п. 3 Порядку затвердження рішень про присвоєння вчених звань, затвердженого постановою КМУ  від 19 серпня 2015 року № 656, п.3 Порядку присудження наукових ступенів, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 24 липня 2013 року № 567 та п. 6 Положення про атестаційну колегію Міністерства освіти і науки, молоді та спорту України, затвердженого наказом МОН, молоді та спорту України від 14 вересня 2011 року № 1059, видало Наказ про затвердження оновленого складу Атестаційної колегії МОН.

Серед представників колегії, яких, до речі, лише тринадцять осіб на всю Україну, порівняно із попереднім списком у  34 особи, присутній і ректор НУВГП Віктор Мошинський.

Окрім Віктора Степановича,  у списку зазначені також заступники Міністра освіти і науки, ректори ЗВО, директори, професори та декани інститутів, Національної академії правових наук України та ін.

«…Фактично, наразі, Атестаційна колегія МОН поступово передає свої функції Національному агентству із забезпечення якості вищої освіти – незалежній та вільній від політичних впливів організації. Водночас для нас важливо, щоб Атестаційна колегія була органом, якому довіряють і який добре виконує повноваження, які зараз залишились. Саме тому ми не лише скоротили склад, а й якісно його оновили», – зазначив заступник Міністра освіти і науки України Єгор Стадний.

Основні ж  функції Атестаційної колегії  МОН полягають у затвердженні рішень вчених рад про присвоєння вченого звання професора, старшого дослідника, розгляді  апеляцій щодо цього та формування Переліку наукових фахових видань України. Серед повноважень колегії також присудження наукового ступеня кандидата та доктора наук тим здобувачам, підготовка яких розпочалась до 1 вересня 2016 року. Тимчасовий порядок присудження ступеня доктора філософії в МОН триватиме до 31 грудня 2020 року.

Якщо підготовка здобувачів ступенів доктора наук та доктора філософії розпочалась після 1 вересня 2016 року, то атестація відбуватиметься за новою процедурою в НАЗЯВО. Організація розроблятиме Положення про акредитацію спеціалізованих вчених рад, у яких будуть захищатися доктори філософії, та порядок присудження наукових ступенів. Окрім цього, НАЗЯВО буде скасовувати ці рішення за потреби та розглядати питання щодо позбавлення наукового ступеня через плагіат.

 

Наталія Пархомчук,
за матеріалами МОН

Читайте також