Результати проведення "Медичного пікніка" в Рівному

25 серпня вдруге у Рівному провели "Медичний пікнік". Організовувало його управління охорони здоров"я м.Рівного спільно з Наукові пікніки в Україні / Science Picnics in Ukraine та засновниками Медичних пікніків Анастасія Бикова-Шелевицька (Anastasiia Bykova-Shelevytska).

Захід поєднав лабораторні обстеження та навчання по зупинці кровотеч, перевірку гостроти зору та визначення індексу маси тіла, вимірювання артеріального тиску та консультації лікарів-спеціалістів (окуліста, кардіолога, уролога, ЛОРа, сімейних лікарів, педіатрів та терапевтів), розвінчування міфів про вакцинацію та навчання догляду за ротовою порожниною, методику проведення реанімаційних заходів та профілактику дитячих інфекцій, надання домедичної допомоги при переломах кінцівок та відповіді на питання про медичну реформу в закладах охорони здоров"я. Ми говорили про здорове харчування та дотримання балансу калорійності, розповсюджували інформаційні матеріали про гіполіпідемічні дієти та профілактику ВІЛ-інфекції, роздавали буклети з відповідями про вакцинацію та інформаційні матеріали з рекомендованими щепленнями. Ми відповідали на запитання про вибір лікаря для підписання декларацій та про "доступні ліки". Говорили про профілактику хвороб та здоров"я у окремих вікових категоірях.

Також провели анкетування відвідувачів медичного заходу на задоволеність медичними послугами в закладах охорони здоров'я м.Рівного первинного рівня надання медичної допомоги та отримали близько 97 % позитивних результатів.

Результати проведених лабораторних обстежень під час "Медичного пікніка у Рівному" свідчать про важливість та необхідність профілактичного огляду^

  • серед проведених 102 обстежень тест-системами на гепатит "С" - зафіксовано 2 позитивних результати (близько 2 %);
  • серед 118 обсежень на гепатит "В" - не зареєстровано позитивних результатів;
  • серед 122 обстежень на ВІЛ-інфекцію - 1 сумнівний результат (особу скеровано у Центр профілактики та боротьби зі СНІДом Комунального підприємства "Обласного центру громадського здоров"я" РОР);
  • серед 370 обстежень на визначення рівня глюкоз крові - зареєстровано підвищення рівня голюкози у 68 осіб (близько 18 % від обстежених);
  • серед 100 осіб обстежених на рівень холестерину крові - у 30 зафіксовано рівень вище норми (тобто, у 30 % осіб рівень холестерину підвищений).

Не менш вражаючим є і результат вимірювання артеріального тиску під час медичного заходу. Серед 383 осіб, яким проведено вимірювання кров"яного тиску - вище норми зафіксовано у 162 осіб, а це 42 % від обстежених. Та проблемним є те, що більша частина серед цих осіб не знають про свій підвищений тиск, адже часто симптомів немає ніяких. Артеріальна гіпертензія дає ускладнення — інфаркти, інсульти. Більша половина смертності від серцево-судинних захворювань припадає саме на ускладнення гіпертонічної хвороби. Рівнянам варто зауважити, що якщо є біль голови в потиличній ділянці, головокружіння, дискомфорт в ділянці серця, серцебиття, аритмія — такі симптоми повинні насторожити, і пацієнт повинен звернутися до медиків та виміряти свій тиск.

Нездорова їжа, малорухливий спосіб життя призводять до збільшення кількості людей з надлишковою вагою. Так серед 147 осіб яким проведено визначення індексу маси тіла на свіжому повітрі у Рівному - близько 50 % з надлишковою вагою. Для підтримки здорового апетиту та оптимальної секреції доцільним є 3–4 разове харчування з інтервалами між прийомами в 4–6 годин і за 2 години до роботи, що пов’язане з тривалістю розщеплення і засвоєнням харчових речовин. Вечеряти рекомендується за 2–3 години до сну. Їжа повинна розподілятися за прийомами відповідно до біоритмів людини, режиму і характеру трудової та іншої діяльності. До дітей і школярів потрібно підходити індивідуально, радять медики Рівного.

Рівнянам варто зауважити, що рання діагностика хвороб рятує життя!

Учасниками Медичного пікніка у Рівному були: 
- КНП "ЦПМСД "Центральний" РМР;
- КНП "ЦПМСД "Ювілейний" РМР; 
- КНП "ЦПМСД "Північний" РМР;
- КНП "Міська лікарня № 2" РМР;
- КНП "Міська дитяча лікарня" РМР;
- КНП "Міська дитяча стоматологічна поліклініка" РМР; 
- ГО "Батьки за вакцинацію"; 
- ГО "Рівне-ТАКМЕД", 
- Рівненська міська організація Товариства Червоного Хреста; 
- Центр дитячого здоров"я "БейбіДок";
- ГО "Лікарняні клоуни "Червоні носи" м. Рівне"

Пригадати все, що відбувалось під час Медичного пікніка у Рівному можна за допомогою фото на сайті medrivne.com.ua або ж перейти за посиланням http://medrivne.com.ua/…/news-1-21-602-rezultati-drugogo-me…

Управління охорони здоров'я м.Рівне

Читайте також