Рідкісні 7-міліметрові паразити мало не позбавили жительку Волині життя

У Львові хірурги врятували пацієнтку, якій рідкісні гельмінти знищили печінку та жовчний міхур. Прооперували жінку в Лікарні Святого Пантелеймона.

Повідомляють на Фейсбук-сторінці Першого медичного об'єднання Львова.

Пацієнтка - 51-річна мешканка Волині. Зле їй стало три місяці тому. Усе почалося з нудоти та болю в правому підребер'ї. Жінка звернулась до лікарів, однак причини погіршення стану ті не виявили.

Протягом наступного місяця їй значно погіршало. Від болю Людмила майже перестала спати. Висока температура та слабкість забирали останні сили. Згодом додалася жовтяниця. Ще низка обстежень – і медики діагностували у жінки альвеококоз правої долі печінки.

Альвеококоз - важке паразитарне захворювання, спричинене одним з видів гельмінтів. Джерелом поширення є дикі тварини, зокрема, гризуни, які виділяють заповнені яйцями частинки у довкілля. До людини личинки паразитів потрапляють через травну систему. Найчастіше так стається під час контакту з немитою їжею: на полюванні, під час збору ягід чи лісових продуктів та навіть після контакту з собаками чи котами.

Личинки осідають в печінці, легенях, рідше - у структурах головного мозку. Їхня довжина сягає 7 мм.

Оперативне втручання несе значні ризики і можливе лише у 15-20% хворих. Причина - пізнє звернення, коли життєво важливі структури уражені критично.

Спеціалісти Центру хірургії Лікарні Святого Пантелеймона після детальної діагностики, зокрема, комп'ютерної томографії, дійшли висновку - оперативне втручання можливе.

Права частка печінки разом з її великими судинами та жовчним міхуром були уражені. Саме тому в ході операції хірурги виконали радикальне втручання - видалення правої частки печінки та жовчного міхура. Операція тривала три години.

Після втручання пацієнтка провела три дні в реанімації під пильним наглядом лікарів інтенсивної терапії. А ще сім днів - у відділенні хірургії.

Зараз із жінкою все добре. Тепер на неї чекає реабілітація та контрольний огляд за два тижні.

Захворювання – рідкісне та становить 1,37 – 3,85 на 100 000 населення. На Львівщині, згідно зі статистикою, щороку оперують до 20 людей з альвеококозом. Через надто пізнє звернення до спеціалістів частину таких пацієнтів не вдається врятувати.

Читайте також