Рівне - безпечне місто: у обласному центрі пропонують встановити більше відеокамер

Фото - відкриті джерела; ілюстративні фото

На сайті "Громадський проєкт Рівного" з'явилась ініціатива, яка передбачає встановлення відеокамер у різних районах міста. 

Вказані відеокамери будуть встановлюватись як за рахунок місцевого бюджету, так і за рахунок установ, організацій та підприємств (з власної ініціативи), які функціонують в межах міста.

Автор проєкту Олександр Полюхович зазначив, що реалізація задумки коштуватиме близько 1 мільйона гривень. 

Згідно розрахунків ініціатора, проєктна документація буде коштувати 50 тисяч гривень, облаштування ситуаційного центру - 150 тисяч гривень, вартість серверного обладнання - 350 тисяч гривень, програмне забезпечення - 50 тисяч гривень. Самі ж відеокамери у кількості 200 штук обійдуться у 400 тисяч гривень.

У Рівному вже протягом кількох років функціонує система відео нагляду «Безпечне місто», проте, на думку Олександра Полюховича, в порівнянні з іншими містами України вона є досить слабкою та в повній мірі не виконує своїх функцій. Для приклад,у у м.Рівне в межах вищевказаної програми працює лише 87 відеокамер, так як в м.Вінниця таких відеокамер близько 800 шт.

Вказаний проект має на меті створення повноцінної інфраструктури для можливості підключення великої кількості відеокамер.

Завдання цього проекту:

  • встановлення серверної частини обладнання відповідної потужності в приміщенні Рівненської міської ради (нинішня система може зберігати відеозаписи з обмеженої кількості камер та протягом невеликого періоду часу).
  • придбання та встановлення відповідного програмного забезпечення на сервер
  • розширення вже наявного ситуаційного центру та залучення до його роботи представників різних муніципальних служб, для своєчасного реагування на оперативну ситуацію в місті;
  • залучення систем відеонагляду підприємств, установ та організацій що діють на території міста до загальної системи. (Такими можуть бути навчальні заклади, ОСББ, продовольчі і господарські ринки та ін..)

Автор ініціативи зазначає, що результатами реалізації вказаного проекту, окрім прямих користувачів (правоохоронні органи), зможуть користуватися усі мешканці міста та його гості. Адже проектом передбачається доступ до окремих відеоматеріалів фізичної особи, яка має на те обґрунтовані причини. Наприклад, якщо мешканець міста чи його гість потрапили в ДТП чи стали об’єктом злочину, то після звернення в ситуаційний центр, вони можуть отримати відеофайл з обставинами вказаної події, що може в подальшому бути доказом в суді.

Олександр Полюхович переконує, що реалізація вказаного проекту матиме превентивний характер та значно знизить криміногенну обстановки в місті.

Наприклад:

  • Відеокамери встановленні ОСББ в під’їздах будинків та на прибудинковій території значно зменшать кількість квартирних крадіжок та будуть попереджати злочини пов’язані з незаконним обігом наркотиків.
  • Відеокамери встановленні у місцях великого скупчення людей також зменшать ймовірність карманних крадіжок.
  • Це значно підвищить швидкість та якість розслідування правопорушень правоохоронними органами.

Читайте також