Рівне отримало грант на 38 млн грн для боротьби зі змінами клімату

Рівне стало єдиним містом в Україні, яке отримало європейський грант на суму 38 мільйонів гривень на боротьбу зі змінами клімату. 

Про це повідомив міський голова Рівного Олександр Третяк. 

За його словами, Рівне долучається до боротьби зі змінами клімату у рамках Програми пілотних міст NetZeroCities - дворічної програми, що фінансується ЄС у рамках Місії Європейського Союзу.

Він додав, що разом із 52 іншими європейськими пілотними містами у Рівноу будуть впроваджувати інноваційні заходи для покращення адаптації до змін клімату і швидкої декарбонізації.

Разом із місцевими вищими навчальними закладами, громадськими організаціями та за допомогою експертів з країн ЄС, Рівне буде впроваджуватиме широкий спектр заходів, у тому числі: 

  • Створення енергетичного паспорта громади; 
  • Розробка сценаріїв переходу міста до «нульових» викидів СО2 до 2050 року; 
  • Навчання і популяризація енергоефективності через навчальні заклади муніципалітету.

- За допомогою цієї Програми пілотних міст ми зможемо впровадити нові більш екологічні підходи до способу життя та роботи, покращення транспорту, модернізації будівель, енергетичних систем, управління відходами тощо.

Будемо використовувати три важелі впровадження цих змін: якісний менеджмент, фінанси та політичну складову., - зазначає міський голова Рівного. 

Також, за його словами, програма «Пілотні міста» стане можливістю поділитися знаннями з іншими містами, спираючись на досвід одне одного, відтворюючи та масштабуючи рішення, які працюють у схожих контекстах.

- Це зрештою призведе до прискореного переходу до кліматичної нейтральності в Європі.

Читайте також