Рівненщина ініціювала загальнодержавну програму з фортифікації борошна

Рівненщина ініціює прийняття загальнодержавної програми з фортифікації борошна фолієвою кислотою.
З такою пропозицією область звернулася до Прем`єр-міністра, Міністерства охорони здоров`я та Міністерства аграрної політики та продовольства України. Цю ідею підкріпили рішенням сесії обласної ради.

Річ у тім, що за останніми дослідженнями науковців частота вроджених вад невральної трубки (ВНТ) на рівненському Поліссі становить 21-25 випадків на 10 тисяч новонароджених дітей, а в неполіській частині області - 14-18. Ці дані свідчать про епідемію ВНТ в Україні. Нагадаємо, вади невральної трубки виникають на ранніх етапах внутрішньоутробного розвитку дитини через нестачу фолієвої кислоти, а їх проявами є аномалії головного та спинного мозку, черепа і хребта.

Думку, що з цією проблемою варто боротися на державному рівні, підтверджує почесний професор медичної генетики із США Володимир Вертелецький. З науковцем зустрілася заступник голови ОДА Світлана Богатирчук-Кривко. Професор є директором міжнародного благодійного фонду «ОМНІ – мережа для дітей» та займається програмами розвитку дітей і запобігання вродженим вадам.

«Наша організація і я особисто зосередили свої зусилля запобіганню вродженим мультиформаціям, серед яких спинномозкова кила і подібні до неї аномалії. Наша команда привернула увагу українського і міжнародного суспільства, що частоти ВНТ в Україні є найвищими в Європі», - зазначив Володимир Вертелецький.

Зниження вад невральної трубки можна досягти запровадженням програми фортифікації борошна фолієвою кислотою. Світовий досвід таких програм доводить, що фолієва кислота зможе запобігти 75% вад невральної трубки.

«Ми сподіваємося, що нашу пропозицію підтримають, адже про здоров’я дітей потрібно дбати в першу чергу – це майбутнє нашої держави. І ми маємо можливість вплинути на те, яким воно буде, ми повинні думати наперед», - відзначила Світлана Богатирчук-Кривко.

Окрім цього, впевнена заступниця голови ОДА, це питання варто озвучити на Раді Європи, аби отримати партнерську підтримку у впровадженні програми.

Довідково. Фолієва кислота - це вітамін групи В. Її рекомедовано приймати жінкам до і під час вагітності з метою профілактики ВВР у дітей. Але дані досліджень свідчать, що таких рекомендацій Міністерства охорони здоров`я України дотримуються менше 10% жінок. Жінки починають приймати фолієву кислоту переважно, коли стають на облік в жіночій консультації у зв`язку з вагітністю. А це надто пізно, бо ВНТ формуються до 27-28 дня вагітності, коли жінка ще не знає, що вагітна.
 

Читайте також