Рівненські депутати інціюють в Україні ще один День пам'яті

Депутати рівненської обласної ради звертаимуться до Президента України щодо встановлення Дня пам’яті жертв комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів. Проект рішення вже є на сайті ради. Відтак, на сесії депутати голосуватимуть за нього. 

Аргументують це зверення тим, що в 2019 році виповнюється 75 років від початку здійснення комуністичним  режимом масових репресивних акцій та етноциду автохтонних українців за етнічно-релігійною ознакою, які призвели до примусового виселення (депортації) 700 тисяч осіб з місць їхнього постійного проживання на українських етнічних землях Холмщини, Підляшшя, Лемківщини, Любачівщини, Надсяння та Західної Бойківщини у 1944-1951 роках.

Також у тексті зверення зазначено:

"В ході здійснення на українських етнічних землях цих злочинних дій 524070 осіб були примусово виселені і розселені у сільських місцевостях західних, східних і південних областей УРСР без права зміни місця перебування, а 150 тисяч осіб було примусово виселено у північні і західні воєводства Польщі та розпорошені з метою асиміляції серед польського етносу без права повернення на попередні місця їх проживання.

Проведення репресивних акцій проти автохтонних українців стало брутальним способом етнічної чистки, насильницьким вигнанням з місць постійного проживання за етнічно-релігійною ознакою. Як результат - зліквідоване українське населення на українських етнічних землях, практично призупинено тисячолітню духовну і матеріальну культуру найзахіднішої гілки українства.

Внаслідок злочинних дій комуністичного режиму автохтонні українці зазнали нелюдських випробувань, принижень і знущань, розлучення цілих громад і сімей, утрати малої батьківщини, нажитого роками майна, нестерпного ставлення до їх господарського і побутового влаштування з боку місцевої комуністичної влади, арештів та вислання за найменше національне самовиявлення".

Депутати хочуть, аби цей день відзначали в другу неділю вересня, а також пропонують на  державному рівні відзначити  75-х роковин початку масових депортацій автохтонних українців, здійснених комуністичним режимом у 1944-1951 роках із етнічних територій.

 

Читайте також