Рівненські лікарі відвідали освітній курс у Білорусі (ФОТО)

16-17 грудня делегація лікарів на чолі з Дундюком І.В. заступником головного лікаря з хірургічної роботи КНП «Центральна міська лікарня» РМР відвідали перший білорусько-ізраїльський освітній курс «Новое и текущая практика в клинической анестезиологии и интенсивной терапии», що проходив м. Брест (Білорусь), пише КНП «Центральна міська лікарня» РМР.

До складу делегації входили: М.Г. Тимощук – завідуючий обласним відділенням нейрохірургії та А.М. Гирак – лікар-анестезіолог ПІТ нейрохірургічного відділення. Загальна тематика семінару висвітлювалась як «Политравма и критические состояния в акушерстве» про те, чому політрама та критичні стани в акушерстві ідуть в тандемі пояснив керівник відділу анестезіології та реанімації Мінского НПЦ хірургії, трансплантології та гематології Олександр Дзядзько:

- Казалось бы, акушерство и политравма друг от друга далеки, но общие принципы организации оказания помощи схожи. И там, и там нужно работать командой, быстро принимать решения, и цена ошибки, даже незначительной, очень высока. Успехи израильских медиков в области неотложной медицины, в особенности медицины катастроф, организации помощи при тяжелой травме известны во всем мире. Убежден, эти знания и опыт нам также необходимы. Кроме того, уровень акушерской анестезиологической помощи в Израиле считается эталонным.

Семінар об’єднав спеціалістів з Білорусі, Литви, Ізраїлю, України. Протягом двох днів досвідом ділились провідні ізраїльські хірурги та лікарі-анестезіологи з медичного центру Шаарей Цедек в Єрусалимі і медичного центру"Сорока" в місті Беер-Шева. До участі в семінарі також був запрошений нейрореаніматолог із Литви – Томас Томашуітіс. Представляли на огляд свої напрацювання білоруські військові медики. Також під час семінару проводились майстер-класи на базі Брестської лікарні швидкої медичної допомоги та обласної лікарні. 

Ігор В’ячеславович, заступник головного лікаря з хірургічної роботи поділився своїми враженнями:

- Ми мали чудову нагоду познайомитись із новими підходами у наданні невідкладної допомоги, передовим світовим досвідом надання хірургічної допомоги. Цінним для нас є досвід роботи колег із Ізраїлю. Ця країна живе в умовах війни, збройний конфліктів, мають місце теракти. Вони виробили свої чіткі стратегії роботи в надзвичайних ситуаціях в області невідкладної допомоги, медицини катастроф. Мають великі успіхи в роботі при тяжких травмах, політравмах. Також колеги ділились інформацією з організації прийому хворих з травмою в багатопрофільній лікарні, і про масові поступлення травмованих, про раціональний розподіл кваліфікованих спеціалістів та матеріально-технічної бази. Ми прагнемо набувати нового досвіду, вдосконалюватись, тим більш для України така ситуація близька, а ізраїльські спеціалісти відкриті і щирі у своєму бажанні поділитись знаннями і досвідом, яким вони пишаються.

При підготовці використано матеріали https://www.belta.by/…/rummo-v-belarusi-neobhodimo-razrabo…/

Читайте також