Рівненські науковці активно беруть участь у роботі Басейнових рад

З метою визначення стратегії сталого і збалансованого управління водними ресурсами кожного окремого річкового басейну, здійснення узгоджених дій для покращення екологічного стану річкового басейну в Україні створені Басейнові ради. Вони працюють для урахування інтересів усіх зацікавлених сторін щодо використання та охорони вод у межах річкового басейну і є дорадчим органом Держводагентства України.

До їх складу ввійшли представники центральних та місцевих органів виконавчої влади, органів місцевого самоврядування, басейнових управлінь водних ресурсів, водокористувачів, наукових установ, громадських та інших організацій. Представники нашого університету також активно беруть участь в роботі Басейнових рад:

·  Гопчак Ігор Васильович та Пінчук Олег Леонідович – Басейнова рада річок Західного Бугу та Сяну;

·  Герасімов Євгеній Генріхович  – Басейнова рада річки Прип’ять;

·  Клімов Сергій Васильович – Басейнова рада річки Дністер.

За останній місяць було проведено декілька засідань Басейнових рад. Зокрема, на засіданні Басейнової ради річки Дністер робоча програма була досить насичена:

1) Результати виділення поверхневих водних масивів району річкового басейну річки Дністер та визначення ділянок з потенційно високим ризиком паводків.

2) Головні водно-екологічні проблеми басейну Дністра.

3) Результати дослідження поточного стану хвостосховищ в басейні річки Дністер.

4) Розробка плану управління річковим басейном, досягнення та перспективи.

5) Представлення пропозицій до роботи басейнової ради на 2019 рік. Розгляд та представлення робочих комісій в складі басейнової ради.

6) Представлення веб-системи розрахунку водогосподарського балансу басейну Дністра.

7) Аналіз проходження паводку 2019 року.

8) Ознайомлення з діяльністю підприємства та перспективні заходи для зменшення антропогенного навантаження на водні об’єкти.

Сергій Клімов,
кафедра гідроінформатики

Читайте також