Рівненський апеляційний суд повернув матеріали справи на додаткову перевірку митним органам

Фото - відкриті джерела; Ілюстративне фото

Рівненський апеляційний суд скасував постанову місцевого суду від 14 червня 2019 року про вчинення громадянином Т. адміністративного правопорушення за ч. 1 ст. 483 Митного кодексу України (переміщення або дії, спрямовані на переміщення товарів через митний кордон України з приховуванням від митного контролю), а матеріали справи повернув Рівненській митниці ДФС для проведення додаткової перевірки.

У ході судового розгляду встановлено, що громадянин Т. 08 квітня 2016 року в зоні діяльності Львівської митниці ДФС через митний кордон ввіз на територію України вантажний автомобіль марки «Renault Kangoo», 2011 року випуску.

08.04.2016 року декларантом підприємства ТОВ «Брок-Сервіс» до Рівненської митниці ДФС подано електронну митну декларацію для проведення митного оформлення товару вантажного автомобіля «Renault Kangoo». Разом з митною декларацією до митного оформлення подано реєстраційне свідоцтво на транспортний засіб від 08.07.2011 року. Фактурна вартість товару за рахунком від 01.04.2016 року становить 1757 євро. Митне оформлення транспортного засобу проведено Рівненською митницею ДФС за резервним методом на рівні 52395, 89 грн., або еквівалент 1787 євро.

На запит Державної фіскальної служби України про надання адміністративної допомоги від митних органів Королівства Бельгія надійшла відповідь з якої встановлено, що транспортний засіб марки «Renault Kangoo», 2011 року випуску, було реалізовано компанією «Auto-Globe» громадянину Т. за ціною 3300 євро. Тобто, документи, подані при митному оформленні даного автомобіля, суперечать відомостям, наданим митними органами Королівства Бельгія.

14 червня 2019 року Рівненський міський суд провадження у справі відносно громадянина Т. за ч.1 ст.483 МК України закрив через пропуск строку притягнення до адміністративної відповідальності.

Не погодившись з таким рішенням представник Рівненської митниці оскаржив його в апеляційному порядку. Звертав увагу на те, що судом першої інстанції невірно пораховано початок строку притягнення громадянина Т. до відповідальності. Просив притягнути останнього до відповідальності за порушення ч.1 ст.483 МК України і накласти на нього стягнення у вигляді штрафу в сумі 100% вартості товару з конфіскацією безпосередніх предметів порушення митних правил.

За результатами апеляційного розгляду Рівненський апеляційний суд матеріали справи повернув Рівненській митниці для додаткової перевірки.

Підставою для повернення стало те, що в протоколі про порушення митних правил від 15 травня 2019 року відсутні дані про місце вчинення правопорушення. Зазначено тільки, що громадянин Т. через митний кордон ввіз на територію України вантажний автомобіль в зоні діяльності Львівської митниці. Не зазначено, коли ДФС стало відомо про порушення митних правил. В матеріалах справи також відсутні відомості чи вживались органами ДФС України заходи для встановлення факту підробки, одержання громадянином Т. незаконним шляхом документів, які були підставою для переміщення автомобіля через митний кордон.

Надія Ковальчук,

суддя-спікер Рівненського апеляційного суду

Читайте також