Рівнянам до уваги: як навчитись розуміти малюнки діток?

Фото - відкриті джерела; Ілюстративне фото

Що дитина зображує на малюнку і як це впливає на її самопочуття. А ви звертали увагу на малюнки дітей? Часом це красиві лінії чи квіти, а іноді – незрозумілі каракулі, пише Всеосвіта. Юні художники дивляться на світ дорослих іншими очима. І часто за кумедними закарлючками ховаються страхи, сум, крики і сигнали про допомогу: «Мамо і тату, мені погано, допоможіть мені».

Як за допомогою коробки з олівцями дізнатись, що відбувається з вашою дитиною?

Якщо вам здається, що найлегше з дитиною просто поговорити і вона сама все розповість, ви глибоко помиляєтесь, – говорить Ольга Гаркавець, психологиня. – Здебільшого нам, дорослим, важко розкрити душу, а що вже говорити про маленьких непосидьок? Малюк сам не розуміє, що з ним відбувається, і не здатен ще виразити почуття словами. А малюнок для нього не мистецтво, а засіб спілкування. Тут у нього повна свобода. Олівець дозволяє висказати все, що накопичилось в душі маленької людини.

Вивчайте малюнки дитини ще до того, як їй виповниться 4-5 років. Попросіть її намалювати всю родину, але не варто уточнювати як і кого краще зображувати. Дитина повинна зробити все сама, тоді картина її внутрішнього стану буде найбільш об’єктивною.

Є контакт!

На думку психологині, дитина не повинна малювати під строгим наглядом рідних. Візьміть книгу і покажіть, що чимось зайняті, і просто підглядайте на послідовність малювання. Важливо бачити не лише малюнок, але й простежити, як поводить себе дитина під час промальовування всіх членів родини.

Отже, дитина першою намалює значиму для себе людину, а потім інших членів родини. Важливо побачити, де малюк розташує самого себе, хто йому ближче, з ким у нього кращий контакт. Іноді на малюнках відсутній хтось з родини. Дитина знаходить вагоме виправдання цьому:

На одному із занять п'ятирічний Данило не намалював маму і сказав, що вона на тренуванні, її немає вдома, –  ділиться Ольга. – Мама дійсно мало приділяла синові уваги, хоча щиро вважала, що все в порядку. Іноді дитина забуває намалювати себе. У такому випадку батькам варто замислитися: можливо, дитина незатишно почуває себе в сім'ї, неначе вона там зайва.

Безноса сімейка

Якщо у намальованої сімейки відсутні вушка, рот чи ніс, це говорить про відчуженістьі закритість малюка: 

Наприклад, на одній з консультацій у мене шестирічний хлопчик намалював сім'ю без носа, – розповідає фахівець. – У розмові вдалося з'ясувати, що в родині підтримується видимість теплих відносин, а насправді всі члени сім'ї закриті одні від одної. Яскраво-червоний великий рот говорить про агресію в родині. Коли одна дівчинка зобразила всю сім'ю з такими ротами, мама зізналася, що в родині постійні сварки.

Правильний розмір

Зверніть увагу на довжину рук і ніг людини. Дуже короткі кінцівки говорять про те, що дитина відчуває дискомфорт в соціумі під час спілкування. Відсутність рук свідчить про безправ’я членів родини.

Дитина детально промальовує людину, яка їй найближча. До речі, якщо дитина намалювала всіх членів родини, які тримаються за руки – це показник гармонії і дружньої атмосфери. Важливим також є ріст дитини на малюнку. Якщо вона одного росту з батьками – кумир сім'ї, занадто маленька –  невпевненість і занижена самооцінка. Чим ближче один до одного намальовані члени сім'ї, тим ближче вони в житті. Якщо дитина намальована в центрі, вона відчуває себе коханою і важливою для батьків.

Тривожний знак

Якщо хтось із сім'ї зображений спиною або в профіль, значить він викликає у дитини тривогу. Правда, якщо між ним і малюком зовсім недавно сталася сварка, то малювання його в подібних ракурсах – явище тимчасове. Малюки дуже емоційні, образити їх дуже легко. І тоді вони взагалі можуть виключити з малюнка когось із членів сім'ї.

Найчастіше це молодші сестри і брати, після народження яких дитина стала отримувати менше уваги і турботи. А їх відсутність малюк може цілком резонно аргументувати: сестричка або братик гуляє, грає в сусідній кімнаті, спить. Така ж доля може спіткати і тата, з тією лише різницею, що в зробленому на аркуші моменті він перебуває на роботі або у відрядженні. Це означає, що дитині не вистачає уваги батька або він його боїться і вважає за краще проводити час без нього.

Після того як дитина закінчить малювати, запропонуйте їй тепер намалювати таку сім'ю, яку вона хотіла би мати, нехай помріє. Різницю ви побачите самі.