Рівнянам на замітку: коли тризуб став державним символом?

Фото - відкриті джерела

Своєрідною "візиткою" будь-якої країни є її національна символіка. На шляху створення української держави це питання поставало неодноразово, не став винятком і початок 90-х років ХХ століття.  Так 19 лютого 1992 тризуб був офіційно затверджений Верховною Радою у якості малого герба України та головного елемента великого Державного герба. 

Разом з Конституцією, прапором і гімном України він є невід'ємною частиною офіційної символіки України.

Цій події передувала кропітка підготовча робота. Ще 24 червня 1991 року було оголошено відкритий конкурс на створення проекту Державного герба України. Також створено робочу групу-журі з представників Народної ради і комуністичної більшості, а ще істориків, мистецтвознавців, музейників.У її складі працювали такі світила, як Ігор Юхновський, Ярослав Дашкевич, Михайло Брайчевський, Юрій Логвин, Павло Сохань, Сергій Білокінь, Валерій Шевчук. 

Четвертого жовтня експертна група підбила підсумки конкурсу. Надійшло понад 200 робіт. Важливо, що 192 iз них містили зображення тризуба у різних контекстах. Коли розкрили запечатані конверти з прізвищами авторів, з’ясувалося, що переміг проект історика-геральдиста Андрія Гречила та художника Івана Турецького (над виготовленням остаточного варіанту працював також художник Олексій Кохан).

24 серпня 1991 року Верховна Рада проголосувала за незалежність України, а перший документ щодо символіки вийшов лише 15 січня, коли було затверджено музичну версію Державного гімну. 28 січня затверджено Прапор. І лише 19 лютого — Державний герб. Варто зазначити, що це рішення далося непросто, передає  ТНЕУ.

Першою пропозицією на ранковому засіданні було затвердити як Державний герб України золотистий тризуб на тлі синього щита. Вона набрала тільки 201 голос, оскільки комуністи під різними приводами намагалися затягнути цей процес. Після цього демократично налаштовані депутати оприлюднили заяву, що в разі неприйняття 19 лютого Державного герба вони мають право вийти зі складу Верховної Ради та звернутися до народу і Президента щодо розпуску парламенту. Відтак почали шукати можливості компромісу. Анатолій Матвієнко нагадав ідею про «малий герб» і «великий». Тож помалу всі погодилися, що 19 лютого затвердять «малий», що передбачатиме прийняття колись і "великого". За це проголосував 231 депутат. Так наша держава отримала власний герб, який попри офіційний статус "малого" і за відсутності "великого" виконує роль повноцінного герба країни.

Про походження тризуба як символу державної влади, церковної чи військової емблеми українців існують різні теорії, але жодна не дає задовільного пояснення.

Вважається що, найдавніші археологічні знахідки знака, схожого на тризуб, належать до періоду трипільської культури (5-3 тис. до н.е.). Подібні зображення є на давніх солярних знаках в Індії, Месопотамії, інших регіонах  Євразійського континенту. 

Читайте також