Рівнянам на замітку: на які показники при оподаткуванні впливатимуть нові мінімальна зарплата та прожитковий мінімум?

фото ілюстративне

Продовжуємо знайомити вас з показниками, які залежать від розмірів мінімальної заробітної плати та прожиткового мінімуму, і впливають на оподаткування. 

То ж, нагадаємо,  що відповідно до ст. 8 Закону про Держбюджет  мінімальну заробітну плату (МЗП) установлено на весь рік у єдиному розмірі: у місячному розмірі — 4723 грн; у погодинному розмірі — 28,31 грн.  Розмір прожиткового мінімуму (ПМ) для працездатної особи з 01.01.2020 – 2102 грн. Ці розміри впливатимуть на наступні показники. 

Неоподатковуваний розмір стипендії 

Відповідно до пп. 165.1.26 Податкового кодексу сума стипендії, що виплачується учню, студенту, курсанту військових навчальних закладів, ординатору, аспіранту або ад’юнкту за рахунок коштів юридичної особи відповідно до угоди, укладеної між навчальним закладом та юридичною особою, не підлягає обкладенню Податком на доходи фізичних осіб (ПДФО) та військовим збором (ВЗ) у розмірі, що не перевищує суми граничного розміру доходу, визначеного згідно з абзацом першим пп. 169.4.1 Податкового кодексу. Отже,  у 2020 році розмір неоподатковуваної стипендії становить 2940 грн., а сума перевищення обкладається ПДФО за ставкою 18 % та ВЗ – за ставкою 1,5 %. 

Неоподатковувана вартість навчання

Сума, сплачена юридичною або фізичною особою на користь вітчизняних вищих та професійно-технічних навчальних закладів за здобуття освіти, за підготовку чи перепідготовку платника податку, не обкладається ПДФО та ВЗ, якщо її розмір не перевищує трикратного розміру МЗП, установленої законом на 1 січня звітного (податкового) року, за кожний повний або неповний місяць навчання, підготовки чи перепідготовки такої фізособи (пп. 165.1.21 ПК). Тобто,неоподатковувана вартість навчання у 2020 році становить 14169 грн. на місяць.

Неоподатковувана вартість путівок 

Відповідно до пп. 165.1.35 Податкового кодексу до оподатковуваного доходу не включається вартість путівок на відпочинок, оздоровлення та лікування, у тому числі на реабілітацію інвалідів, на території України платника податку та / або його членів сім’ї першого ступеня споріднення, які надаються його роботодавцем — платником податку на прибуток підприємств безоплатно або зі знижкою (у розмірі такої знижки) раз на календарний рік і за умови, що вартість путівки (розмір знижки) не перевищує 5 розмірів МЗП, установленої на 1 січня звітного податкового року. Тому, у 2020 році з вартості путівки не утримують ПДФО та ВЗ, якщо вона не перевищує 23615 грн. 

Головне управління ДПС у Рівненській області

 

Читайте також