Рівнянам на замітку: як створити оригінальні новорічні сніжинки?

фото ілюстративне

До Нового року залишається все менше часу! І думки у всіх вже зовсім не про уроки і навчання, та й семестрові оцінки вже переважно виставлені. Тож пропонуємо залучити школярів і разом виготовити оригінальний паперовий декор для прикрашання класу чи для подарунків близьким.

Чи знали ви, що навіть сніжинки з паперу можна виготовляти у цілком відмінних техніках? На сайті "Все освіта" підібрали 10 найцікавіших майстер-класів з покроковими демонстраціями для вашого натхнення.

1. Сніжинка технікою витинанки

Витинанка – один з видів мистецтва, яким володіли ще давні слов'яни. Сніжинка є одним з його різновидів. Створіть дивовижні мережеві поробки та прикрасьте ними вікна до новорічних свят!

Понад 160 шаблонів різноманітних зимових витинанок ви можете переглянути і безкоштовно завантажити у нашому окремому матеріалі. 

2. Сніжинка з бахромою

Така сніжинка виготовляється з трьох аркушів різнокольорового паперу, кожен з яких складається за принципами техніки орігамі. Однак головною «родзинкою» такого декору є бахрома.

Бахрома – це вид оздоблення у вигляді тасьми з висячими з одного боку будь-якими підвісками (нитками, папером, шнурками тощо). Її нескладно зробити власноруч. Головне, що для цього потрібно, – гострі ножиці.

3. Сніжинка у техніці квілінг (початковий рівень)

Квілінг – мистецтво виготовлення різноманітних пласких і об'ємних композицій з вузьких смужок паперу, скручених спіраллю. Для виготовлення поробок у цій техніці можна використовувати спеціальний папір для квілінгу або виготовити довгі смужки однакової ширини власноруч.

Для створення такої сніжинки можна використовувати як кольоровий, так і білий папір.

4. Сніжинка технікою плетіння

Із використанням тонких смужок паперу можна створювати вироби і в інших техніках, зокрема в плетінні. Виготовлені у такий спосіб сніжинки мають надзвичайно оригінальний вигляд!

Створюючи таку сніжинку, потрібно бути надзвичайно акуратним. Для закріплення смужок паперу між собою знадобиться клей.

5. Сніжинка технікою орігамі

Орігамі – давньокитайське мистецтво, сенс якого полягає у виготовленні оригінальних паперових фігурок шляхом створення загинів і складок на аркуші. 

Із використанням техніки орігамі можна створити справжній витвір мистецтва! Однак для цього потрібна неабияка посидючість, акуратність і зосередженість.

6. Модульне орігамі

Модульне орігамі відрізняється від класичного у першу чергу тим, що виріб складається не з одного, а з кількох аркушів. Усі складові елементи скріплюються між собою. 

Створення поробки у цій техніці нагадує складання конструктора LEGO – усі елементи, які у даному випадку ідентичні, потрібно лише скріпити між собою відповідним чином. 

7. Сніжинка технікою модульного кірігамі

Кірігамі – японське мистецтво, яке виникло не так давно, всього 40 років рому. На відміну від загальновідомого орігамі, його сенс полягає у створенні на аркушах симетричних фігурних надрізів.

Модульні кірігамі так само, як і орігамі, складаються з кількох елементів, які утворюють єдину композицію.

8. Фігурна сніжинка змішаною технікою

Техніка створення такої поробки не така складна, як може здатися на перший погляд. Для її виготовлення знадобляться 5 невеличких аркушів кольорового паперу, клей та гострі ножиці. 

Така сніжинка, як і модульне орігамі, також виготовляється з однакових елементів. Однак у даному випадку всі елементи не просто скріплюються, а склеюються між собою. На кожному модулі попередньо робляться фігурні надрізи. 

9. Подарункова листівка технікою POP UP зі сніжинкою 

Ймовірніше, у вас також у дитинстві були книжки з казками на кшталт «Кота у чоботях»: перегортаєш сторінку, а там цілий світ, мов оживає, – об'ємний замок, дерева та інше, які були «сховані» між аркушами, доки книга була закрита. Усі ці елементи створені за принципами POP UP.

POP UP – це техніка створення об'ємних фігур, що можуть складатися. Вона зовсім не складна, опанувати її з легкістю зможуть навіть наймолодші школярі. Створіть разом із дітьми святкову листівку зі справжнім дивом усередині!

10. Кількашарова об'ємна сніжинка з мереживом

Для виготовлення такої сніжинки попередньо необхідно 3 типи шаблонів. Власне вони однотипні, але мають різний розмір. Із кожного шаблону потрібно виготовити по 7 однакових деталей – майбутніх складових елементів сніжинки. Також за допомогою транспортиру необхідно накреслити коло і розділити його на 7 секторів.

Для склеювання модулів між собою цілком достатньо клею ПВА. 

Щоб поробка виглядала більш яскравою, радимо центральну її частину оздобити намистинами чи кулькою з бісеру. 

Творча робота сприяє виникненню піднесеного святкового настрою, а створення поробок разом – сприяє згуртуванню колективу. Тож із прийдешніми святами!

Читайте також