Рівняни можуть перевірити результати фінансової діяльності дев’яти комунальних підприємств

фото ілюстративне

Лише впродовж 2018 року експерти ГО «Центр суспільних дій «Сівітас» спільно з працівниками виконавчого апарату Рівненської обласної ради зреалізували цілу низку суспільно корисних ініціатив. Зокрема, 16 березня Рівненською обласною радою прийнято рішення №886 «Про Порядок оприлюднення інформації, що стосується діяльності комунальних підприємств Рівненської обласної ради». Керівництво Рівненської обласної ради планувало висвітлювати ці дані КП у графічній формі, яка була б зручною для користувачів сайту. В грудні фахівці відділу контролю та інформаційно-аналітичної роботизгенерували на сайті Рівненської обласної ради візуалізацію фінансової звітності КП. Це стало можливим завдяки розробленому ГО «Центр «Ейдос» програмному забезпеченню «Відкритий бюджет», а саме використанню одного з його модулів – «Комунальні підприємства».Програмне забезпечення дозволяє розмістити на будь якому сайті інформацію про динаміку показників роботи як окремого комунального підприємства так і всіх підприємств адміністративно-територіальної одиниці.

Модуль побудований на основі стандартних форм фінансової звітності – Форма 1 «Баланс» та Форма 2 «Звіт про фінансові результати», які готують всі підприємства та подають до державної служби статистики України. Модуль дозволяє фільтрувати показники за їх динамікою по відношенню до попереднього року – зростання, спадання та сталості. Модуль автоматично вираховує коефіцієнти рентабельності, оборотності та ліквідності, які можна знайти в вкладці «Фінансова аналітика».

При наявності даних про інші КП адміністративно-територіальної одиниці, автоматично з’являється можливість порівняння фінансових показників за будь яким показником фінансової звітності включаючи показники фінансової аналітики.

Віднині на сайті обласної ради можна переглянути візуалізацію результатів фінансової діяльності дев’яти комунальних підприємств, а саме: КП «Автобаза», КП «Їдальня №20», КП «Управління майновим комплексом», КП «Рівненський будинок вчених», КП «Аптека «Ліки», КП «Рівнекнига», КП «Рівненське обласне бюро технічної інвентаризації», ОКП «Міжнародний аеропорт Рівне» та РОВКПВКГ «Рівнеоблводоканал».

Рівненська обласна рада стала першим органом місцевого самоврядування регіону, який скористався модулем «Комунальні підприємства» платформи «Відкритий бюджет». Команда ГО «Центр «Сівітас» висловлює щиру подяку керівництву тавиконавчому апарату Рівненської обласної ради за підтримку громадський ініціатив і відкритість до інновацій.

Маємо надію, що інші органи самоврядування Рівненщинитеж використовуватимуть модулі платформи «Відкритий бюджет», які є безкоштовними та універсальними у використанні.

Довідково:

Матеріал підготовлений в рамках Антикорупційної ініціативи ЄС в Україні (EU Anti-CorruptionInitiative) – найбільшої програми підтримки України з боку ЄС в сфері боротьби з корупцією. Програма фінансується ЄС та спів-фінансується і впроваджується Данською агенцією з міжнародного розвитку (DANIDA).

Повідомляє прес-служба ГО «Центр «Сівітас»