"Росіяни розписалися у своїй поразці", - Арестович про війну

Радник Офісу Президента України Олексій Арестович дав інтерв'ю виданню "BBC", де поділився своїми прогнозами щодо розвитку війни в Україні.

Він розповів журналістам, що на початку війни пішов до військкомату, але все ж, залишився працювати в Офісі Президента. Мовляв, його як офіцера навчили, що завжди треба виконувати найскладніше і найвідповідальніше завдання.

Своїм завданням він вважає "утримати світлий стан свідомості" українців. Каже, що перемогти російський "сатанізм" треба не тим, щоб вбити багато людей, а тим, щоб самим не "озвіріти", не стати варварами.

Після перемоги України - в якій Арестович не сумнівається - він не виключає походу в політику.

Він вважає переможним для України фактом те, що вже на другий день війни російська сторона сама почала просити про перемовини:

"Я непогано знаю воєнну історію і не можу пригадати випадку, коли агресор з переважаючими силами на другий день просить про перемовини. Це означає, що в першу ж добу все пішло не так", - каже Арестович.

Другим фактором він вважає намагання оголосити загальну мобілізацію в країні-агресорі і те, що цю мобілізацію не прийняли:

"Вони пам'ятають 1917 рік, коли мобілізовані зняли батюшку-царя, тому що не хотіли на фронт. Вони бояться давати російському народу зброю. Четверте: днями Міністерство оборони РФ заявило, що у них ніколи не було планів взяття великих українських міст".

За його словами, було вісім напрямів, якими вони наступали, а зараз залишилися два з половиною. Отже, на шести поразка.

"Добити Маріуполь і оточити зону ООС буде їхнім головним завданням. І нам, одразу кажу, там буде не так весело, як було досі. І буде дуже важко насправді. І ще невідомо, чим скінчиться. Чий буде успіх - велике питання. 50 на 50", - роздумує радник ОП.

Для Маріуполя, за його словами, є завдання триматися. Також звідти треба забрати цивільне населення.

Водночас, київський напрямок окупанти перестали розглядати як перспективний. Тому вони не кидають туди резервів, а здійснюють перегрупування і постачання в обсязі, необхідному, щоб тримати ситуацію. Але вони не відмовилися від Києва, незважаючи на переміщення зусиль на Схід.

Також він зазначив, що Миколаївська область уже звільнена. Частково звільняється Херсонська:

"Але з тим, щоб перейти Дніпро угрупуванням, яке буде здатне звільнити Херсон, - це буде дуже важка робота. Зважаючи на те, що шлях для російської авіації від Криму дуже короткий, це все буде під постійною загрозою повітряних ударів".

Він також розповів про ситуацію на Чернігівському напрямі:

"Чернігів чинить спротив. Там дуже вправне військове командування наше, і думаю, що Чернігів ми утримаємо, нема про що хвилюватися. Але ж вони будуть чинити так само, як з Маріуполем. Якщо вони не здатні перемогти на полі бою, то терором цивільних".

Олексій Арестович вважає, що наприкінці квітня - на початку травня все має поступово закінчуватися.

Ризик нападу Білорусі він не розглядає надто серйозно, бо понад 60% їхніх солдат і офіцерів категорично негативно ставляться до "операції" в Україні.

Читайте також