Російські хакери намагались підключитись до системи відеоспостереження багатоповерхівки у Рівному

Нещодавно у Рівному в одній із багатоповерхівок виявили wi-fi мережу із назвою «Glory to Russia». 

Таким чином ворожі хакери намагались проникнути у комп'ютерні мережі багатоквартирного будинку. 

Про це повідомляє пресслужба УСБУ у Рівненській області. 

Зазначається, що через Wi-Fi мережу багатоквартирних будинків хакери хотіли дистанційно підключитись до системи відеоспостереження за територією житлових комплексів, прилеглими автомобільними дорогами тощо. Таким чином вони планували мати прихований канал для збору інформації про ситуацію в місті.

Також агресора цікавили відомості щодо адрес проживання українських правоохоронців та можливого переміщення військової техніки.

За оперативними даними, до кібератаки причетне підконтрольне спецслужбам рф хакерське угруповання з росії, яке спеціалізується на зламах електронних систем інфраструктурних об’єктів. 

На підставі зібраних фактів щодо цього випадку вирішується питання про відкриття кримінального провадження за ст. 361 Кримінального кодексу України (несанкціоноване втручання в роботу інформаційних (автоматизованих), електронних комунікаційних, інформаційно-комунікаційних систем, електронних комунікаційних мереж).

В СБУ поперерджають, що такі атаки ворога можуть траплятися і в майбутньому. Тому закликають громадян дотримуватись наступних рекомендацій: 

  • під час налаштування точок доступу до роутера використовувати лише найновіші та найбільш захищені протоколи безпеки бездротового з’єднання; 
  • вимикати функцію «Автоматичного підключення до Wi-Fi», 
  • та встановлювати складний пароль (більше 8 символів) для входу до адміністративної панелі роутера.

Читайте також