Російські окупанти знищили багаторічний архів Чорнобильської АЕС

Російські військові знищили багаторічний архів Чорнобильської АЕС. 

Про це у Фейсбук повідомляє голова Громадської ради при Державному агентстві України з управління зоною відчуження (ДАЗВ) Олександр Сирота, повідомляє Енергоатом. 

- Це все, що лишилось від наших чорнобильських документів та архивів. Те, що ми збирали десятиріччами, якась курва просто викинула в смітник, - написав він. 

Практично всі офісні приміщення в будівлях у зоні ЧАЕС суттєво пошкоджені, розбиті й повністю розкрадені, повідомляє ДАЗВ.

- Окупанти поцупили не лише майно держпідприємств, а й особисті речі працівників на їхніх робочих місцях. Розграбована та знищена у Чорнобилі сучасна аналітична лабораторію вартістю 6 млн євро. Вона була унікальним комплексом із потужними аналітичними можливостями й могла надавати послуги на будь-якому етапі поводження з радіоактивними відходами, а також на стадії досліджень та розробки технологій, - йдетсья у повідомленні. 

З приводу радіаційного фону загальні висновки поки «робити рано, маємо запустити систему АСКРО (якщо це буде можливо, об’їзду датчиків поки не було), щоб спиратися на факти». Але точкові виміри показали суттєві рівні для місцевості, в якій їх проводили, – зауважили в Держагентстві з управління Зоною.

Відвідувати Чорнобильську зону та перебувати в ній наразі вкрай небезпечно, зазначають фахівці, через наслідки перебування там російських збройних формувань. Існують великі радіаційні ризики, вибухові загрози та логістичні перешкоди.

Читайте також