Розподіл сміття та зміна тарифів: як у Рівному діятиме новий закон?

фото ілюстративне

В Україні 10 червня вступить у силу новий закон "Про житлово-комунальні послуги", відтак, замість послуги вивезення відходів відтепер замінено на "послуги вивезення, перероблення та захоронення". У результаті передбачається розподіл сміття спочатку на 2, а згодом на 3 контейнери, та зміна тарифів.

"З 2018 до 2019 ми плануємо повністю забезпечити 2-контейнерну систему і поступово ми будемо переходити на 3-контейнерну систему. В одному контейнері будуть складатися змішані відходи, в іншому - полімери, скло, тканина, папір та все інше. З 2020 року ми переходимо на 3-контейнерну систему. Ці контейнери будуть різних кольорів: у жовтому буде скло, у сірому - змішані відходи, у блакитному - вторинна сировина." - розповів начальник управління ЖКГ Ярослав Сахнюк.

1 червня на сесії Рівненської міської ради буде прийнято рішення про затвердження результатів конкурсу на визначення виконавця послуг з вивезення побутових відходів на території міста Рівного. Єдиним конкурсантом виявилося Комунальне автотранспортне підприємство 1728. Тому згодом забезпечення міста спеціальними контейнерами може лягти на плечі КАТП 1728.

"Протягом певного часу захороненням побутових відходів займалось саме КАТП 1728, яке утримує полігон. За ці захоронення треба платити. Враховуючи те, що "Санком" мав більше 50% ринку, вивозив серйозні об'єми, у нас з ними були проблеми з оплатою. Ми рахунок боргу у кінці 2017 року взяли в "Санкома" 700 контейнерів. Якщо взяти на сьогодні техніку і контейнери, які в нас є, то питаня може залишитись тільки по контейнерах," - повідомив директор КАТП 1728 Ростислав Кралюк.

Наразі комунальне підприємство має близько сотні контейнерів для роздільного сміття. Проте директор КАТП зазначає, що контейнери для збору скла можливо встановлюватимуть у поблизу або в торгових центрах, адже їх час від час пошкоджують.

Наразі відомо, що приблизний розрахунок тарифу без урахування ПДВ становить 3 грн 70 коп з одного мешканця. Проте тариф ще буде переглядатись та затверджуватись, тому про точно цифри буде відомо згодом.

Читайте також