Садовий відвідав Рівне, щоб розповісти, яким повинен бути мер (ФОТО)

Вчора місто Рівне відвідав міський голова Львова Андрій Садовий. Зустріч з рівнянами відбулася в рамках проекту «Urban Talks Lviv&Rivne». Говорили про стратегію успіху Львова, про те, яким повинен бути мер і як зробити місто привабливим для туристів.

Очільник Львова поділився історією успішного міського планування. Зокрема, зазначив, що важливо знати, чого ти хочеш, на який результат розраховуєш, і зібрати команду людей, які поділяють твої переконання.

«Будь-який успіх розпочинається із розуміння того, що ти хочеш і яку ціль собі ставиш. І буквально будучи мером місяць-два, я зібрав заступників і керівників департаментів, ми закрились на три дні і працювали над нарисами та образами нашої стратегії. І усвідомлення своєї роботи дали цей успіх, який сьогодні багато хто бачить. Потім вже долучалися й допомагали різні міжнародні організації й фонди. Варто зрозуміти, що ми можемо зробити в першу чергу, що в другу, а що в третю», - зазначив Андрій Садовий.

Міський голова Львова переконаний, що успіху можливо досягти тільки тоді, коли мер міста буде жити цією ідеєю і згуртує навколо себе активних містян. Це одна із тез, яку на своєму прикладі продемонстрував Садовий.

«Ви знаєте, на моє глибоке переконання, мер, як і президент, в першу чергу має бути стратегом. Він повинен бачити розвиток міста-країни на десять, двадцять, тридцять років вперед. А для цього треба мати і навики господарника, і навики політика. Тому що без того у нашій країні нічого не зробиш. Лідером цієї стратегії має бути міський голова. Якщо він не живе цим зранку до вечора кожного дня, Вам буде важко це зробити», - додав пан Садовий.

Важливо, аби основну стратегію міста розуміли не тільки фахівці, які її створювали. Кожен мешканець міста повинен бути її частиною. Мер Львова переконаний, що це одна з найважливіших умов успішного містопланування.

«Основу стратегії потрібно розуміти всім мешканцям Рівного. І цей документ повинен бути зрозумілий директорам, депутатам, пенсіонерам і студентам. Щоби це не була стратегія, яка буде відірвана від реального життя. Якщо це документ, яким всі живуть, то він матиме успіх. Дуже важко абсорбувати думки містян. Якщо Ви зробили певний продукт, а потім будете презентувати його по різних середовищах і ви врахуєте їх думки, то можна виробити той документ, який буде мати право на життя».

Відтак, не менш важливою є команда, яка працює над створенням стратегії розвитку міста. В ідеалі це повинні бути фахівці з різних сфер. Таким чином є шанси якнайшвидше досягти успіху.

«Але найголовніше, щоби ця команда людей, яка є в основі стратегії - це були ті люди, які потім у різних напрямках цей продукт реалізують. Це дуже важливо!», - додав Андрій Садовий.

Окрім того, поговорили про історію успіху Львова. Зокрема, мер розповів, скільки туристів відвідали місто та скільки коштів вони лишають.

«Ми у Львові в минулому році прийняли 2,5 млн туристів. Кожна людина, яка приїжджає до Львова, витрачає за час подорожі 100, 200, 300 доларів. Це ті кошти, які насправді є основою для малого і середнього бізнесу, який активно розвивається», - зазначив Андрій Садовий.

Львів – чи не єдине місто в Україні, де навчилися боротися із рекламними вивісками на будинках. Відтак, на вулицях не побачиш кольорової феєрії, а з легкістю милуєшся красою вулиць. З цього приводу мер сказав:

«Ми загнали це все в певні рамки. Ще починаючи з 2007 року, чітко визначили, якою має бути реклама в місті, якими мають бути вивіски на будівлях-магазинах. Ми максимально зупинили цю навалу, яка пішла на інші міста. Зараз маємо чітку мету - зменшити кількість реклами до якогось мінімуму, який взагалі не буде привертати увагу. Реклама хороша тоді, коли вона так зроблена красиво і вона не випирає назовні. У нас є документ розроблений (ми можемо цим документом із вами поділитися), це рішення виконавчого комітету, який чітко регламентує, що і як має бути».

Фото - UAinfo

 

Поговорили також і про закордонні інвестиції в Україну. Адже це питання, яке цікавить рівненських бізнесменів. Андрій Садовий зазначив:

«В Україну заходять ті, хто або дуже крутий і свої ризики перестрахував, або авантюристи. Ще дуже часто це люди, які знають тебе і довіряють. Втім, це ще не означає, що успіх можливий».

Окрім вищезгаданого, інші спікери говорили ще й про стратегії як інструмент розвитку місцевого самоврядування, міське планування, а також про те, чи варто долучати містян до стратегії, про озелення і екосистему.

Олеся БОРОВЕЦЬ
 

Читайте також