Селяни Рівненщини мають змогу взяти пільговий кредит

Фото - volynnews.com

Сьогодні на постійній комісії з питань аграрної політики, земельних відносин та розвитку села обговорювали зміни до Обласної цільової програми індивідуального цільового будівництва у сільській місцевості "Власний дім". Відтак, заступник голови Рівненського обласного фонду підтримки індивідуального житлового будівництва на селі Олександр Доброжанський зазначив, що програма потребує більше коштів і просив виділити 500 тисяч гривень для кредитування мешканців сіл та 200 тисяч для обслуговування програми та утримання фонду. 

Загалом програма передбачає наступне: селянин, який проживає на теренах Рівненської області звертається до фонду з проханням видати кредит на будівництво, купівлю, добудову, утеплення чи проведення комунакацій:

"Це єдиний дійєвий механізм, що дає можливість сільським жителям отримати пільгові кредити. Вони нині становлять 3% річних. Таких кредитів жоден банк не дає. На сьогоднішній день учасники АТО та багатодітні сім'ї отримують кредит безвідсотково. Відповідно є зверення від сільських жителів. На сьогодні звернень маємо 97. Ця програма потребує фінансування. На жаль, 9 років із загального фонду державного бюджету коштів не виділяють. Кошти в основному виділяються із обласного бюджету та частково з районних. Навіть були випадки, коли виділяли і сільські бюджети. Програма цікава для жителів селі, адже їх доходи не такі високі, аби вони могли самостійно проводити індивідуальне будівництво. Першочервого фонд надає кредити учасникам АТО та тимчасово переселеним особам", - зазначив заступник голови Рівненського обласного фонду підтримки індивідуального житлового будівництва на селі Олександр Доброжанський. 

Сума, яку можуть виділити одному мешканцю - 300 тисяч гривень на будівництво, 200 тисяч - на купівлю, 150 тисяч на добудову та на утеплення та проведення комунікацій до 50 тисяч гривень.  Також це гарна нагода сільським радам та ОТГ залучати педагогів та медиків до роботи в селі, адже є перспектива власного житла.

З 2017 до першого півріччя 2018 року уклали 38 угод, в основноу люди звертаються для отримання кредитів для загального будівництва, реконструкції, завершення будівництва.

Додамо, що з 1998 до 2016 року даною програмою скористалося 4,5 тисяч сімей. Сільським забудовникам надано кредитів на суму 29,3 мільйонів гривень. 

Для того, аби отримати кредит, потрібно звернутися у сільську раду із заявою, яку подадуть на розгляд Рівненському обласному фонду з підтримки індивідуального житла будівництва на селі.

Телефон Фонду для довідок: (0362) 26 84 47.

Нагадаємо, торік за кошти Програми на селі побудували 7 будинків, купили 3 помешкання, підключено до існуючих комунікацій 12 садиб та утеплено 5 будинків.

Читайте також