Що можна сіяти у вересні – збираємо другий урожай за рік

Незважаючи на те, що це період інтенсивного збирання врожаю – помідорів, огірків, картоплі, цибулі, часнику та інших овочів та фруктів, серпень та вересень чудово підходять для посіву швидкозростаючих культур. Навіть якщо ви живете не в південному регіоні, ви можете встигнути виростити ще один урожай деяких рослин, і вони будуть тішити вас до пізньої осені.

Коренеплоди і зелень

Багато хто вже викопав картоплю, часник, цибулю, молоду моркву, зібрав горох, прибрав салати і різну дрібницю, що відплодоносила. А в деяких садівників вимагають пересаджування на нове місце кущів полуниці, що розрослися. Всі ці звільнені площі можна використовувати у серпні-вересні для посіву. Що ж посіяти наприкінці літа? Наприклад, дайкон – дуже смачний коренеплід, який потрібно посіяти до кінця серпня, бо він дозріває 40-45 днів. Цілком можливо ще посіяти салати ранніх сортів, скажімо, салат Лолло Росса з фіолетовим листям, який ви зможете споживати навіть у жовтні.

Посійте редиску. Багато хто вважає, що серпнево-вереснева редиска соковитіша і смачніша за весняну, і вони мають рацію. Справа в тому, що температура повітря в кінці літа знижується, шкідників вже немає, редиска не намагається утворити стрілки і нарощує соковитий коренеплід. Але обирати для посіву у цей час потрібно сорти з коротким вегетаційним періодом. Наприклад, сорт Базис дозріває за 22 дні, а є сорти, що досягають зрілості за 18 днів, тобто сіяти їх можна до середини вересня. Наприкінці літа можна посіяти пекінську капусту, що дозріває за 45 днів. Порахуйте, коли у вас настають перші заморозки, і зорієнтуйтеся з термінами посіву. Можна посіяти кріп, петрушку, цибулю на зелень. Часу ще цілком достатньо. 

Сидерати

На початку осені звільняється дуже багато площі: на цей час вже прибирають і огірки, і томати, і картоплю. Засівати весь цей простір дайконом, редискою та зеленню немає сенсу: у таких кількостях їх не з'їдять. Тому можна посіяти сидерати – рослини, що відновлюють родючість ґрунту. Як сидерати ви можете використовувати практично все, що у вашій місцевості добре росте і дає багату зелень - овес, жито, горох, віку, люпин, гірчицю – все, що швидко сходить і дає велику кількість зеленої маси.

Коли сидерати виростуть, ви їх скосите до початку цвітіння і залишите на поверхні або неглибоко прикопаєте в ґрунт. Бажано після цього полити ділянку препаратом, що підвищує родючість ґрунту та містить мікроорганізми, які переробляють зелену масу. Це відновить родючість вашого ґрунту, з якого вирощувані вами влітку культури вибрали корисні речовини. Більш того, коли корені скошених сидератів перегніють, вони створять у землі порожнини, які нададуть ґрунтові пухкості, і ваша грядочка наступного року, перед новими посадками, буде пухкою та родючою.

Це і є інтенсивне городництво: отримувати з невеликої ділянки два, а якщо ви живете у південних районах, то й три врожаї певних культур за сезон і щорічно відновлювати родючість ґрунту. Обов'язково скористайтеся цим методом, і ви зрозумієте, як багато ви прогаяли, коли нічого не сіяли на грядки, що звільнилися, в кінці літа.