Що рівняни думають про корупцію та стан справ у країні?

фото ілюстративне

Соціологічна група "Рейтинг" на замовлення Міжнародного республіканського інституту провела опитування щодо різних сфер життя рівнян. Зокрема, питання стосувались корупції, рівня якості послуг та сфер у Рівному, тощо. Загалом було опитано 800 респондентів віком від 18 років.

За результатами дослідження, 67% опитаних вважають, що справи в Україні йдуть у неправильному напрямку, у той час коли 16% має протилежну думку. 32% респондентів задоволені станом справ у самому місті, 44% негативно оцінюють ситуацію у власному місті.

Щодо рівня корупції в Україні, то 40% опитаних вважають, що він є вищим порівняно з тим, який був до Револіції гідності, 10% думають, що є нижчим, а 43% впевнені, що різниці немає.

Лише 8% вважає, що економічне становище сім'ї покращилось, а 35% думає, що не змінилося. Також 17% опитаних рівнян вважають, що наступного року економічна ситуація в країні покращиться, тоді ж як 30% думають, що нічого не зміниться. 

Рівне вважають найбільш недоступним для людей з інвалідністю. Також опитаня незадоволені станом доріг та розвитком промисловості. У Рівному респонденти виділяють забезпеченість водопостачанням, публічними парками та скверами на хорошому рівні.

Опитування свідчить про те, що щороку відсоток необізнаності у певних сферах розвитку міста - зменшується. Як розповідає активіст від громадянської мережі "Опора" Андрій Токарський, потрібно напрацьовувати інструменти діалогу між владою міста та його мешканцями:

"Ми маємо досвід того, що мешканці починають більше включатися, більше цікавитись цими процесами, бо Громадський бюджет дає можливість мешканцям долучитися до напрацювання певних рішень і долучитись до прийняття цих рішень через голосування. Але це є лише один з напрямків, куди треба рухатись. Громадський бюджет - це лише одна частинка, куди треба рухатись мешканцям, впливати на ті рішення, які приймаються на рівні міста. Потрібно налагоджувати системну роботу між мешканцями та міської радою, впроваджувати інструменти, які допоможуть системно працювати. Одним із таких іструментів є також публічні консультації, який ми вже напрацьовуємо."

До слова, таке дослідження проводиться у Рівному з 2016 року.

Читайте також