Що таке кесон для свердловини?

Кесон (сaisson) в перекладі з англійської означає конструкцію для утворення під водою або в насиченому вологою грунті герметичної камери з яким-небудь устаткуванням для його захисту від води. Такі вироби широко використовуються при підводних роботах, в будівництві та для устаткування артезіанських свердловин https://www.burenie-ug.com.ua/uk/burinnya-sverdlovin-na-vodu-v-dnipri-dnipropetrovska-oblast/

За конструктивним виконанням дані пристрої класифікують на спеціальні будівельні об'єкти й готові промислові вироби.

У першому випадку камера споруджується в заздалегідь виритому котловані. В якості матеріалів найчастіше застосовують бетонні кільця, рідше цеглина. У другому випадку встановлення готового виробу, випущеного заводом, в котлован відбувається відразу після його доставки до місця експлуатації. У будь-якому разі спочатку бурять свердловину. Потім в неї вставляють пластикову трубу, сполучену з кесоном. 

Матеріали, використовувані для виготовлення таких місткостей, можуть бути самими різними. Найчастіше це:

  • металеві листи;
  • пластикові або інші полімерні вироби.

У кожного матеріалу є свої переваги та недоліки. Металеві конструкції міцні й довговічні, але потребують надійного антикорозійного захисту. Полімерні матеріали захищати не треба. За терміном служби вони не поступаються металевим місткостям, але потребують додаткового кріплення до основи, оскільки унаслідок малої власної ваги їх можуть «видавити» назовні переміщення грунту, що чинять тиск на стінки посудини.

Чи можна обійтися без кесона?

Проміжне положення між розглянутими випадками займають споруди, в яких в якості кесона використовують опалюваний підвал нежитлової будівлі з бетонною підлогою, тобто в чистому вигляді кесона тут немає. Варіант гіпотетично можливий, але украй рідкісний, оскільки буріння свердловини й монтаж устаткування повинні вестися паралельно з будівництвом об'єкту, а це не завжди можливо. Крім того, знадобиться спеціальний перехідник між трубою, яка підводиться, і водопровідною системою будинку.

Що розташовують в камері?

Камера служить для монтажу наступного допоміжного устаткування:

  1. Водяних фільтрів.
  2. Занурювального насоса.
  3. Облаштувань керуванням поданням води (замочних пристосувань).
  4. Системи автоматичного керування. 

Без цих «аксесуарів» неможлива експлуатація сучасної системи автономного водопостачання. 

Обираємо правильний кесон

Розміри капсули мають бути достатніми для розміщення необхідного устаткування. При цьому необхідно забезпечити зручність доступу до нього для технічного обслуговування і ремонту. Для цього згори на пристрої має бути герметичний люк. Добре якщо конструкція виробу передбачає використання знімних сходів.

Встановлення камери вимагає певних знань, досвіду, техніки й устаткування. 

Треба розуміти, що кожна готова свердловина унікальна, оскільки збирається за принципом конструктора з окремих покупних пристроїв і деталей.

Фахівці компанії «Юрський Горизонт» мають усе необхідне для виконання робіт з водопостачання, каналізації, опалювання, вентиляції, газо- та електрифікації.

Поради з монтажу від фахівців Юрського Горизонту

Для того, щоб свердловину можна було б використати круглий рік, температура води в трубі, яку підводять, і в кесоні має бути плюсовою. Це досягається розміщенням виробу на глибині, більшій чим глибина промерзання грунту й утепленням стінок капсули. Для утеплення використовують піноскло, пінополістирол і інші подібні матеріали.

Звичайно можна підібрати відповідний кесон самостійно, але монтувати його без спеціальної техніки не вийде. Особливо це стосується пристрою з бетонних кілець. Означає доведеться залучати фахівців, адже розумно доручити їм купівлю необхідних матеріалів і комплектуючих. Наприклад, київська компанія «Юрський Горизонт» понад 12 років успішно працює у сфері будівництва інженерних комунікацій житлових будинків на усій території України. Такий досвід дозволяє виконувати монтаж і обслуговування устаткування на вищому рівні, в найкоротші терміни й з урахуванням усіх побажань замовника.

Читайте також