Що треба знати про меланому та як уберегтися від раку шкіри

Фото - відкриті джерела; Ілюстративне фото

Що таке меланома? Меланома - це різновид раку шкіри. Він не найпоширеніший, але найсерйозніший, через те, що швидко розвивається. Коли це відбувається, його важко лікувати, і прогноз може бути невтішним.

Фактори ризику меланоми, серед іншого, включають надмірне перебування на сонці, світлу шкіру і сімейний анамнез меланоми. Рання діагностика і своєчасне лікування можуть поліпшити прогноз для людей з меланомою. З цієї причини потрібно уважно стежити за будь-якими родимками які зростають або змінюються. Використання адекватного захисту від впливу сонця може допомогти людині повністю запобігти меланому.

Найбільш схильні до ризику виникнення меланоми, ті, у кого це захворювання є в сімейному анамнезі. Меланома - це тип раку шкіри, який виникає, коли клітини, що виробляють пігмент, так звані мієлоцити, мутують і починають неконтрольовано ділитися. Більшість пігментних клітин розташовується в шкірі. Меланоми можуть розвиватися де завгодно на поверхні тіла, але одні ділянки шкіри більш схильні до ризику, ніж інші. У чоловіків найчастіше уражається груди та спина. У жінок - ноги. Також досить часто меланома зустрічається на обличчі. Однак меланома також може виникати в очах і інших частинах тіла, включаючи, в дуже рідкісних випадках, кишківник. Меланома відносно рідко зустрічається у темношкірих.

СТАДІЇ

Стадія раку при постановці діагнозу дає зрозуміти, наскільки далеко він поширився і яке лікування буде відповідним. Один з методів визначення стадії меланоми описує рак в п'ять стадій від 0 до 4:

Стадія 0: рак присутній тільки в зовнішньому шарі шкіри. Лікарі називають цю стадію «меланомою in situ».

Стадія 1: товщина пухлини становить до 2 міліметрів. Він ще не поширився на лімфатичні вузли або інші ділянки та може покритися виразками, а може і ні.

Стадія 2: Рак має товщину не менше 1 мм, але може бути товщі 4 мм. Може бути виразка, а може і не бути, і він ще не поширився на лімфатичні вузли або інші ділянки.

Стадія 3: рак поширився на один або декілька лімфатичних вузлів або прилеглих лімфатичних проток. Початкове новоутворення може не бути видимим. Якщо воно помітно, то може бути товщі 4 мм, чи бути виразка.

Стадія 4: рак поширився на віддалені лімфатичні вузли або органи, такі як мозок, легені або печінку. Чим більше запущений рак, тим важче його лікувати та тим гірше стає прогноз.

ЧОТИРИ ТИПУ МЕЛАНОМИ

  1. Поверхнева меланома. Це найбільш поширений тип меланоми, який часто з'являється на корпусі або кінцівках. Клітини спочатку мають тенденцію до повільного зростання, а потім поширюються по поверхні шкіри.
  2. Вузлова меланома. Це другий за поширеністю тип меланоми, що виникає на корпусі, голові або шиї. Він має тенденцію зростати швидше, ніж інші види, і може мати червонуватий або синьо-чорний колір. Вузлова меланома також є найбільш агресивним типом.
  3. Меланома лентіго. Захворювання менш поширене і має тенденцію розвиватися у літніх людей, особливо в тих частинах тіла, які піддавалися надмірного перебування на сонці протягом декількох років, наприклад, на обличчі. Все починається з веснянки Хатчінсона або злоякісного лентиго, яке виглядає як пляма на шкірі. Зазвичай вона росте повільно і менш небезпечна, ніж інші типи меланоми.
  4. Акральна лентігінозна меланома. Це найрідкісніший різновид меланоми. Вона з'являється на долонях, підошвах ніг або під нігтями. Оскільки темношкірі пацієнти зазвичай не хворіють на інших типах меланоми, цей тип, як правило, є найбільш поширеним типом меланоми у людей з темною шкірою.

ФАКТОРИ РИЗИКУ

Дослідження причин меланоми тривають досі. Однак вчені знають, що люди з певним типом шкіри більш схильні до розвитку меланоми.

Що сприяє підвищеному ризику раку шкіри:

  • висока щільність веснянок або схильність до появи веснянок після перебування на сонці велика кількість родимок
  • п'ять і більше атипових родимок
  • наявність актініческіх лентіго, також відомих як плями печінки або пігментні плями
  • гігантські вроджені меланоцитарни невуси, різновид коричневої родимки
  • бліда шкіра, яка погано загоряє і схильна до опіків
  • світлі очі руде або світле волосся
  • часте перебування на сонці, особливо якщо воно викликає сонячні опіки з пухирями, і якщо перебування на сонці є періодичним, а не регулярним
  • похилий вік
  • меланома в сімейному або особистому анамнезі
  • пересадка органів в минулому

З цих факторів ризику можна уникнути тільки перебування на сонці та сонячних опіків. Запобігання сонячних опіків може значно знизити ризик раку шкіри. Солярії також є джерелом шкідливих ультрафіолетових (УФ) променів.

Уміння відрізнити нормальні родимки або ластовиння від тих, які вказують на рак шкіри, може сприяти ранній діагностиці меланоми.

СИМПТОМИ

  • будь-які зміни шкіри, такі як нова пляма або родимка або зміна кольору, форми або розміру теперішній плямі або родимки
  • шкірна виразка, яка не загоюється
  • пляма або рана, яка стає болючою або зудить
  • пляма або рана, яка починає кровоточити
  • пляма або шишка, яка виглядає блискучою, глянсовою, гладкою або блідою
  • тверда червона шишка, яка кровоточить
  • плоска червона пляма, груба, або луската

Тест ABCDE

Дослідження родимок методом ABCDE - важливий метод виявлення потенційно злоякісних утворень. У ньому описані п'ять простих характеристик родимки, які можуть допомогти людині підтвердити або виключити меланому:

  1. Асиметричність: доброякісні родимки мають тенденцію бути круглими та симетричними, тоді як одна сторона ракової родимки може відрізнятися від іншої.
  2. Межі: швидше за все, край буде нерівним, і родимка може виглядати рваною, зазубрений або розмитою.
  3. Колір: меланоми, як правило, мають неоднорідні відтінки та кольори, включаючи чорний, бежевий і коричневий. Вони можуть навіть містити білу або синю пігментацію.
  4. Діаметр: меланома може викликати зміну розміру родимки. Наприклад, якщо родимка стає більше пив сантиметра в діаметрі, вона може бути злоякісної.
  5. Розвиток: зміна зовнішнього вигляду родимки протягом тижнів або місяців може бути ознакою раку шкіри.

ЛІКУВАННЯ

Лікування раку шкіри аналогічно лікуванню інших видів раку. Однак, на відміну від багатьох видів раку всередині тіла, тут легше отримати доступ до ракової тканини та повністю видалити її. З цієї причини операція є стандартним варіантом лікування. 

Читайте також