Шлагбауми та бетонні блоки: у які двори Рівного не можуть дістатись рятувальники (перелік)

У Рівному цими вихідними рятувальники не могли дістатися до місця пожежі через припарковані автомобілі. Загоряння сталось на вулиці Коновальця у дев'ятиповерхівці.

Через перешкоди службове авто не змогло проїхати у двір і надзвичайники були змушені пішки діставатися до місця з вогнегасниками та ліквідувати вогонь.

Ця проблема гостро стоїть у місті Рівному. На багатьох вулицях таких густонаселених мікрорайонів, які "Північний" та "Боярка", у дворах ніде проїхати через хаотичне паркування мешканців будинків. Часто у рятувальників та медиків "швидкої" є лічені хвилини, коли потрібно надати допомогу постраждалим у надзвичайній ситуації. Тоді час, який забирає подолання таких перешкод може вартувати людського життя.

У зв'язку із цим відбувся брифінг на тему проблемного добирання пожежної техніки у двори міста, у якому взяли участь заступник голови Ради голів ОСББ Рівного Анаталій Овчиніков, заступник начальника патрульної поліції в Рівненській області Андрій Ліснічук, начальник ДПРЗ-3 ГУ ДСНС у Рівненській області Олександр Ребров, начальник міського управління транспорту Іван Фурлет.

"Від пожежі ніхто не застрахований і її не можна спрогнозувати. Тому, коли виникають подібні події, задача пожежно-рятувальної служби - якомога швидше прибути до місця і ліквідувати пожежу. Але є ряд випадків у Рівному, коли самовільне встановлення бетонних стовпчиків, шлагбаумів перешкоджають нашим підрозділам прибути на місце виклику. Є близько 20 таких адрес, де були такі випадки. Ми інформуємо міську владу про це - десь вдається ліквідувати перешкоди, а десь ні. Люди самі виходять і спричиняють супротив. Аргументують це тим, що там діти бігають", - зазначив Олександр Ребров.

Начальник підрозділу ДСНС закликав водіїв та мешканців багатоповерхівок зважати на правила безпеки та залишати спецслужбам можливість виконувати свою роботу.

За словами заступника начальника патрульної поліції в Рівненській області Андрія Ліснічука, причин ускладненого добирання рятувальників у двори є кілька. Зокрема, і безвідповідальність водіїв, які хаотично паркуються біля будинків.Однак, прибудинкові території не є компетенцією патрульних.

"Патрульна поліція може опрацьовувати 200-250 викликів на добу. Їх банально може не вистачати, щоб поставити екіпаж у кожному місці проблемного паркування. Будемо сподіватися, що департамент муніципальної варти запрацює якнайшвидше, що в них з'явиться евакуатор. Це найбільш дієвий метод. Якщо поліцейський бачить автомобіль, який припаркований з порушенням, приходить людина і каже, що вона не паркувала тут авто. У правоохоронця немає доказів, щоб притягнути цю людину до відповідальності. Якщо буде евакуатор, то за кілька хвилин він погрузить автомобіль і привезе на штрафмайданчик. Тоді люди будуть думати", - зазначив пан Ліснічук.

Як приклад, правоохоронець згадав двір на вулиці Литовській, де ОСББ загородило металевою брамою двір. Мешканці не продумали шляхи добирання медиків і рятувальників у разі надзвичайної ситуації.

В свою чергу заступник голови Ради голів ОСББ Рівного Анаталій Овчиніков зауважив, що у багатьох водіїв немає альтернативи неправильного паркування.

"Не можна звужувати питання до безвідповідальності водіїв. Я водій з 90-го року. Раніше не було питання парковок, адже авто мали кілька мешканців будинку. Надалі автомобілів буде ще більше. Я не знімаю відповідальності з автомобілістів, але в нас є вибір? У нас є муніципальні стоянки? Міська влада має створювати умови. Вирішення цього питання є комплексним - з будівництвами стоянок. Тоді можна карати, якщо не поставив у належному місці авто", - коментує пан Овчиніков.

Питання місць паркування у місті прокоментував Іван Фурлет, який навів приблизні підрахунки вартості будівництва необхідної кількості парковок. За його словами, у місті зареєстровано 80 тисяч автомобілів, яким необхідно хоча б одне паркомісце (12,5 кв.м.). Вартість облаштування благоустрою одного метра квадратного коштує близько тисячі гривень. Таким чином, за словами посадовця, будівництво парковок обійдеться у майже один мільярд гривень. 

"Місто Рівне не є унікальним за кількістю проблем. Ми маємо спадок та історичні умови забудови. Для того, щоб облаштувати місця паркування для всіх, потрібно близько одного мільярда гривень. Це є половина всього бюджету міста. Це нереально і не потрібно очікувати, що місто задовольнить попит на паркомісця. Ніде в світі такого нема", - повідомив пан Фурлет.

За словами посадовця,Рівне працює над напряцюванням політики контролю та встановлення умов використання спільного простору. Зокрема, створюється муніципальна варта, яка зараз в процесі навчання і впровадження інструментів контролю за порушення паркування. Також незабаром у місті буде встановлено плату за паркування. 

"Треба розуміти, що платники податків, які не користуються автомобілем не повинні платити за тих, хто має авто. У ситуації проблемного добирання службових машин перешкоди проїзду у зафіксованих точках будуть усунені", - додав начальник управління транспорту. 

Підрозділами оперативно-рятувальної служби під час здійснення оперативних виїздів виявлено перешкоди у проїздах (заїздах, під’їзних шляхах) за наступними адресами:

  • вул. Соборна 112 проїзд до вул. Сагайдачного (шлагбаум);
  • вул. Соборна 67-135, проїзд до вул. Шкільної (паркувальні бар’єри);
  • вул. Шкільна, заїзд до торгового центру «Злата Плаза» (бетонні перешкоди);
  • вул. Вересая, між будинками вул. Короленка, 3 та вул. Короленка, 5 (ворота);
  • вул. Пересопницька, поблизу будинку 10 (шлагбаум);
  • вул. С. Бандери, 67- 69б (металеві перешкоди);
  • вул. С. Бандери, 67-67а (металеві стовпчики);
  • вул. С. Бандери, 69-69а (металеві стовпчики);
  • вул. Буковинська, 5-5а (металеві стовпчики);
  • вул. Відінська, 17-19 (металеві стовпчики);
  • вул. Корольова, 15, з тильного боку будинку (шлагбаум);
  • вул. Корольова, 15-17 (шлагбаум);
  • вул. Драгоманова, 32 (шлагбаум);
  • вул. Драгоманова, поблизу перехрестя із вул. Замкова (бетонні перешкоди);
  • вул. Гайдамацька, 10-12 (шлагбаум);
  • вул. Шухевича, 14 (бетонні перешкоди);
  • вул. Д. Галицького 9 - вул. С. Дем’янчука, 1А (бетонні перешкоди);
  • вул. Д. Галицького 9а - вул. С. Дем’янчука, 1А (бетонні перешкоди);
  • вул. Г. Сагайдачного поблизу будинку № 1 (паркувальні бар’єри);
  • вул. Фучика (бетонна плита).

 

Читайте також