Штам «Дельта» активно циркулює на Рівненщині: його виявили у майже 80% позитивних тестів

У Рівненській області активно циркулює штам коронавірусу «Дельта». Саме ці мутації виявляють у майже 80% позитивних тестів. Про це повідомив головний санітарний лікар регіону Роман Сафонов.

 «Ті позитивні зразки, які досліджувались, говорять про те, що в області майже 80 відсотків хворих людей заразились саме штамом «Дельта». Тобто, «Дельта» домінує на теренах Рівненщини. Штам «Дельта» набагато заразніший, ніж попередні версії. Зростання кількості хворих - неминуче. Наше завдання мінімізувати захворюваність, а саме головне – смертність», - розповів Роман Сафонов.

За його словами, відстеження джерел і контактів показали, що заражені не лише ті люди, котрі повернулись із таких країн, як Туреччина, Єгипет і Росія. Нині фіксують уже і внутрішньообласні зараження. Тобто, штам «Дельта» передається серед людей, котрі не виїжджали з Рівненщини.

Головний санітарний лікар області додав, що вірусологічна лабораторія Рівненського обласного центру контролю та профілактики хвороб спроможна визначати мутації у позитивних зразках і робити певні висновки. Однак, періодично ці зразки направляють у столицю для підтвердження.

«Наразі вірусологічна лабораторія Рівненського обласного центру контролю та профілактики хвороб спроможна визначати мутації у позитивних зразках і робити певні висновки. Ми завтра направляємо майже три десятки зразків на підтвердження наших результатів. Це процедура передбачена відповідними протоколами. Ми періодично маємо певну кількість зразків на підтвердження результатів регіональних лабораторій надсилати в арбітражну лабораторію України», - додав Роман Сафонов.

Окрім штаму «Дельта» в області фіксують зараження і іншими штамами, так званими «уханським» і «британським».

Читайте також