Скандал у Рівненській обласній лікарні: керівництво прояснило ситуацію

Фото - відкриті джерела; Ілюстративне фото

Нині навколо Рівненської обласної клінічної лікарні триває багато суперечок. У соцмережах ширяться твердження, що обстановка там нині напружена. Коронавірусом інфікують медики. Не вщухає конфлікт навколо померлого анестезиста і його дружини. Сьогодні під час брифінгу в обласній адміністрації очільник закладу Іван Зима відповів на найпоширеніші питання.

Скільки вірусних пневмоній в обласній лікарні?

"Станом на сьогодні у відділенні пульмонології знаходиться одна пацієнтка із пневмонією із негативним тестом (на , - авт.). Лікується з 6 квітня. ЛОР-відділення закрито на дезінфекцію і санітарну обробку із 8 квітня і розглядалось як резервне відділення. Вчора туди було переведено відділення анестезіології та інтенсивної терапії".

Чи закрите відділення реанімації та інтенсивної терапії  на карантин. Де прийматимуть хворих, які потребують інтенсивної терапії?

"Вчора в приміщення, де раніше базувалось ЛОР-відділення, переведено відділення анестезіології та інтенсивної терапії. Там є кисневе забезпечення, туди переведені і встановлені апарати штучної вентиляції легень".

Чому переведено?

"Оскільки у лікаря і анестезисток відділення реанімації були виявлені позитивні ПЛР-тести, відповідно до плану протиепідемічних заходів, там проводиться заключна дезінфекція".

Чому хвору на пневмонію медсестру обласної лікарні поклали у ЛОР-відділення, а не в інфекційне?

"Як вже говорив раніше, в приміщення, де знаходилось ЛОР-відділення, переведеноперсонал, оснащенняреанімації та інтенсивної терапії на той час пацієнтів у відділенні реанімації, окрім даної одної пацієнтки, не було. Вона була не киснезалежна. Стан близький до задовільного. Наголошую, що відповідно до довідки №181 від вчорашнього дня, 13.04.2020 року, виданої лабораторним центром, показник РНК-вірусу -19 – негативний. Тобто, вона не є хворою на ковід-19".

У яких відділеннях обласної лікарні вона перебувала і де зараз?

"Пацієнтка перебувала у відділенні реанімації інтенсивної терапії із моменту поступлення. Журналісти трактують, що її перевели в інше відділення. Ми відділення разом із персоналом і цією єдиною пацієнткою перевели в приміщення, де раніше знаходилось ЛОР-відділення".

Суспільному Ірина Іщук розповіла, що за вимогою її перевели до інфекційного відділення міської лікарні. За її словами, в обласній вона лежала у лор-відділенні без апаратів для подачі кисню, маючи двостороннє запалення легень. Жінка стверджує, що у медзакладі приховують факти зараження медиків, тож після одужання планує звертатися до суду.

"Я вважаю, що, звичайно, є приховування. Тому що, якщо в мене була лівостороння пневмонія, мені її лікували і я приймала "Плаквеніл", який використовується для лікування коронавірусної інфекції, і тиждень лікування не дає результату, і вчорашнє КТ дає двосторонню пневмонію. Коли чоловік лежав, я ж від нього не відходила і медперсонал, який працював біля нього, він мав симптоматику коронавірусу. У них була температура, у них була втрата нюху, вони на парацетамолі і вони працюють".

Хто відповідальний за створення небезпеки для медиків із цих відділень.

"Досить риторичне питання. Мабуть, сама ситуація у світі з цією пандемією – в першу чергу. Ми працюємо як лікарня надання невідкладної допомоги, тому важко сказати, з якими пацієнтами, інфікованими чи не інфікованими, ми працюємо і надаємо допомогу. Адже якщо пацієнт поступає із гострою патологією, нема клінічних ознак, ми беремо його в операційну, надаємо допомогу, а вже через кілька днів можемо знати, що даний пацієнт міг бути інфікований".

Як так сталось, що лише з енної спроби, коли її перевели в інше, в неї підтвердився  коронавірус.

"Було неодноразово зроблені ПЛР-дослідження у зв’язку із підозрою на COVID і результати були від’ємні. Жінка могла заразитись від свого чоловіка, напевно, так і було. Це був інший вірус. Діагностику треба продовжувати і шукати безпосередньо іншого збудника, - відповів на це питання головний санітарний лікар області Роман Сафонов".

Якщо у жінки коронавірус, чи були захищені лікарі, які з нею мали контакт?

Іван Зима: "Лікарі відділення анестезіології і інтенсивної терапії вони і до карантину, до цієї епідемії, завжди працювали в рукавичках і в масках. Тобто, первинними засобами захисту вони були захищені. На період введення карантину насамперед були забезпечені засобами індивідуального захисту відділення реанімації, інтоксикації, пульмонологічне відділення, приймальне відділення, де йдуть поступлення пацієнтів, важких пацієнтів, без свідомості. Де важко вияснити було анамнез".

Чи могла жінка інфікуватись від померлого чоловіка, у якого ПЛР-тест був негативний?

Роман Сафонов: "Щоб зняти усі спекуляції на цю тему, буде буквально завтра перенаправлений зразок біологічного матеріалу на Київ, які, ми впевнені, підтвердить наш результат стосовно відсутності коронавірусної інфекції".

Про перевірку медиків – завідувачка Центру громадського здоров’я на Рівненщині Олена Гандзюк.

"З метою захисту медичних працівників, ми обстежуємо методом ПЛР наших медичних працівників. І на сьогодні медичні заклади надсилають нам зразки із матеріалами. Тобто, ми матимемо можливість говорити – заразився медичний працівник, чи він здоровий. Звертаємо увагу на те, що медичний працівник може заразитись не лише в лікарні, коли він захищений костюмом і іншими засобами індивідуального захисту, ризик зараження у нього менший, аніж якщо він перебуває поза лікарнею. Ми про це говорили, що в обласній лікарні пацієнти теж обстежують на ПЛР, на ковід і не виявлено хворих на ковід. Тобто, ймовірність зараження на ковід поза лікарнею, висока".

Чи не буде чинитись тиск на медсестру, яка розказала про цей випадок

Іван Зима: "Останнім часом тиск чиниться більше на нас, на медичних працівників. Не тиск, а приниження.  Це є прикро. Дивлячись на те, що люди виходять на роботу, люди працюють, люди надають допомогу. Ці підігрівання ситуації, смежені новини, вони негативно впливають як на саму атмосферу в колективі, так і на бажання працювати. З моєї сторони не було і не буде, звичайно, ніяких там… хай буде здорова, здорові руки нам зараз вкрай необхідні".

Чи розпочате службове розслідування в Рівненській обласній лікарні?

Олег Вівсянник: "Наразі триває процедура внутрішнього контролю, тобто, процедура контролю у лікувально-профілактичному закладі. Найближчим часом ми отримаємо протокол внутрішнього розслідування, після цього буде проведена клініко-експертна оцінка комісією управління охорони здоров’я".

 

 

 

 

Читайте також