Слуги Божі

Обмін

Заручившись підтримкою людей, які на щось впливають, слуги Божі можуть з вигодою для себе легко вирішити будь-яку справу та втерти носа своїм конкурентам.

До такої співпраці вдавалися всі конфесії. Коли ви відвідаєте кладовища, які розташовані неподалік храмів чи соборів, то вас може здивувати те, хто там похований. Лише поодинокі могили будуть належати священикам, а переважна більшість похованих – це судді, чиновники та інші. Якщо ви «копнете» глибше, то вам одразу стане зрозуміло, чому ці люди знайшли останній спочинок у таких святих місцях.

Це пояснюється тим, що церква є організацією, тому й не може жити окремо від держави. Завжди будуть виникати господарські та фінансові моменти. Головне, щоб наші православні єпархії не думали про заробіток. Теорія дарування зводиться до простого правила: послуга за послугу. Тобто, якщо хтось щось комусь подарував, то йому неодмінно віддячать.

Важливо додати, що на Рівненщині через конфлікт УПЦ, яка знаходиться в єдності з Московським патріархатом, та УПЦ КП ще є незрозумілим, кому будуть належати більше десятка храмів. Звичайно, багато справ вирішилось у судах. На жаль, в нашій країні (в залежності від поглядів влади) судове рішення не є гарантією того, що так буде. Ось побачите, що у відомому на весь світ селі Птича Дубенського району історія із місцевою святинею дуже цікаво вирішиться на користь одного із патріархатів.

Своїм по медальці

Найпоширенішим на Рівненщині є дарування орденів та медалей. Їх батюшки дають для того, щоб віддячити людині за послугу або підняти її статус. Для цього керуючий єпархією подає клопотання на ім’я патріарха, у якому зазначає прізвища людей, яких потрібно нагородити. Чіткого поділу того, кому яку нагороду давати, немає. Все підбирається згідно актуальності.

Коли людина допомагала у церковних моментах, то їй дадуть орден, який носитиме ім’я святителя чи преподобного. Захисникам дають медаль князя.

До прикладу, за те, що «свободівець» Олексій Бучинський на посту голови Рівненської РДА сприяв у переходах храмів з УПЦ до УПЦ КП, йому вручили орден Святого Рівноапостольного князя Володимира.

Не поодинокими випадками є нагородження політиків «за заслуги», які їм вручають перед виборами. Ось приклад кого «несподівано» згадала Рівненська єпархія УПЦ КП:

20 вересня 2015 року в Костополі з благословення Святійшого Патріарха Київського і всієї Руси-України Філарета медалі «За жертовність і любов до України» отримали Євген Денисюк (мер Костополя, «Батьківщина» - прим. ред.), Василь Кльоп (депутат обласної ради, фракція «Конкретних справ») та Микола Кучерук (депутат обласної ради, «Батьківщина» - прим. ред.).


16 жовтня 2015 року архієпископ Рівненський і Острозький Іларіон після освячення хреста на місці будівництва храму у селі Городище Рівненського району вручив Михайлу Кириллову (тоді ще БПП, депутат обласної ради – прим. ред.) медаль «За жертовність і любов до України».

Нещодавно орденом Христа Спасителя був нагороджений керівник Рівненщини Олексій Муляренко. Офіційно, патріарх Руси-України УПЦ КП Філарет «виписав» нагороду ще в жовтні, але вона «знайшла» свого власника лише зараз.

Читайте також