Смакуй традиційну кухню: рецепт автентичного рівненського мацика

Гастрономічний туризм набуває все більшої популярності в Україні та світі. Особливе місце у ньому займає традиційна кухня.

У межах проєкту “Культурна спадщина кухні – просування кулінарних традицій через професіоналізацію гастрономічної пропозиції Любліна та Рівного” команда ГО “Агенція сталого розвитку міста” досліджує та шукає автентичні рецепти, які б можна було рекомендувати тим, хто хоче відкрити для себе смак місцевої рівненської традиційної кухні.

Учасники команди пропонують спробувати приготувати вдома п’ять автентичних страв, що споконвіків готували на Рівненщині, а після карантину - скуштувати у ресторанах міста Рівне та області. Запропоновані рецепти - це лише частина страв, які внесено до кулінарного каталогу “Смакуй рівненське: автентичні страви та напої”.

Першим рецептом є мацик - родзинка кулінарії регіону.

МАЦИК

Цікавим є джерело походження назви цієї страви. Впродовж періоду, коли міхур з м’ясом висів на горищі господині час від часу мацали його (від поліського діалектичного “мацати” — натискати пальцями рук), перевіряючи на готовність. Від цього і пішла назва “мацик”. Важливо, що готувати мацик починали перед Колядьми (Різдвом) і споживати не раніше початку косовиці (сінокос), адже саме за правильного температурного режиму та “гуляння” вітру на горищі мацик не псувався і якісно висихав.

ІНГРЕДІЄНТИ

  •  5 кг свинини
  • (частина лопатки, стегна)
  • 1 сечовий міхур свинячий або 1 шлунок
  • 200 грам солі
  • 50 грам чорного перцю
  • 20 г сушеного лаврового листа 1 ч.л. лимонної кислоти
  • 1,5 л води

ПРИГОТУВАННЯ МАЦИКА

Сечовий міхур добре промити холодною водою, вивернути навиворіт та легко ножем вичистити. Очищений міхур замочити на 5-7 годин в розчині холодної води та лимонної кислоти. Після цього добре промити холодною водою. М’ясо порізати великими шматками та покласти у велику миску. До м’яса додати сіль, мелений чорний перець та шматки лаврового листя. Все добре вимішати руками та міцно начинити міхур м’ясом, щоб не було повітря всередині. Отвір в міхурі щільно зашити або зав’язати ниткою. Мацик майже готовий.

Наповнений міхур підвішуємо в добре провітрюваному приміщенні, найкраще - на горищі. Через 6-8 місяців м’ясо готове до споживання.

Рецепт отримано с.Сварицевичі, Дубровицького району Рівненської області, з епіцентру виникнення традиції приготування мацику.

Переглянути весь кулінарний каталог “Смакуй рівненське: автентичні страви та напої” можна за посиланням  https://bit.ly/3cGJ3FY.

Проєкт «Культурна спадщина кухні – просування кулінарних традицій через професіоналізацію гастрономічної пропозиції Любліна та Рівного» створено та реалізовується за фінансової підтримки Європейського Союзу у рамках Програми транскордонного співробітництва Польща-Білорусь-Україна 2014-2020. За зміст несе відповідальність лише ГО «Агенція сталого розвитку міста», і він не відображає позиції Європейського Союзу.

Читайте також