Спалювання – не вихід: у Рівному небайдужі провели просвітницький рейд серед мешканців приватних секторів

Щороку навесні починається сезон паління сухої трави та інших рослинних решток. Люди, які це роблять, завжди переконані, що цим вони покращують врожайність. Втім, такі дії несуть лише шкоду. В першу чергу – страждає здоров’я людини, яка палить рослинні рештки. Викиди, які потрапляють у  повітря, згодом осідають маленькими часточками в наших легенях і закупорюють судини, викликають алергії тощо.

Крім того, спалювання трави провокує пожежі в господарствах, адже часто люди не в змозі контролювати вогонь.

«Як тільки починає тепліти, ми маємо дуже багато пожеж, які починаються від того, що було спалювання сухої трави. На жаль, наші люди не вміють контрольовано це робити, не думають про те, що можуть бути пошкоджені господарства, тваринки страждають від цього», - зазначила інспекторка Рівненського міськрайонного управління ДСНС Яна Матвійчук.

Аби донести до мешканців приватних секторів Рівного, які використовують цей спосіб утилізації відходів, що такі дії - небезпечні, небайдужі об’єднались і вирішили провести просвітницьку акцію. Це – депутати міської ради з фракцій «Рівне Разом», «Європейська Солідарність» та «Голос», а також небайдужі мешканці Рівного.

«Найголовніше для нас – дбати про здоров’я своїх мешканців, наших дітей. Зараз дуже багато людей прибирають свої подвір’я і це така глобальна проблема. При спалюванні сухої трави, усі знають, виділяться токсини і це шкодить здоров’ю. Сьогодні ми закликали громадськість вийти і разом вирушаємо у приватні сектори, де будемо роздавати інформуючі брошури», - зазначила депутатка Рівненської міської ради від фракції «Рівне Разом» Катерина Марчук.

За словами депутатки міськради від фракції «Європейська Солідарність» Оксани Майбороди, паління – не вихід і є безпечні способи утилізації рослинних решток. Крім того, застосувати їх можна з користю.

«Ми проводимо таку інформаційну кампанію і хочемо розповісти про шкоду від спалювання рослинних залишків, які збираються на присадибних ділянках. Щоб уникнути негативних наслідків, садові відходи можна пакувати у мішки для сміття - їх вивезе КАТП, - каже Оксана Майборода. - Також можна робити компост – це безпечний спосіб утилізації. Наразі впроваджується проект із перероблення цих решток на полігоні і з цих решток робитимуть добриво, яке потім будемо використовувати для потреб озеленення міста».

Щоби з вашої ділянки забрали гілля, потрібно звернутись в КАТП і працівники вивезуть його. Щоправда, за це потрібно буде додатково заплатити. Скільки – обрахують комунальники в залежності від об’єму гілля і відстані до полігону. Якщо ж до 15-го травня ви самі привезете гілля на полігон, його заберуть безкоштовно.

Надалі планують продовжити цю просвітницьку кампанію серед школярів, а також доносити інформацію про шкоду спалювання і шляхи вирішення проблеми з рослинними відходами мешканцям через інші канали комунікації.

Учасники акції сподіваються, що вже до осені ця проблема буде вирішена – всі будуть розуміти наслідки і в місті та околицях мешканці не будуть спалювати траву.

Читайте також: Палити не можна вивезти: відомо, в яких районах Рівного найбільше страждають від диму.

Читайте також