«Статуї несмаку»: скандальні забудови Рівного

Хвіст «Ліона»

Першим потужним за останні роки виступом громадськості проти знахабнілого підприємця стала незаконна тераса кафе «Ліон». Більшою мірою протест тримався на журналістах та людях недалеких до медійної сфери, які проявляли активну громадянську позицію. Хоч були й активісти, які приходили зносити незаконну терасу силою. Більше року судових розбірок завершилися тим, що Вищий господарський суд України залишив рішення господарського суду Рівненщини без змін. Відтак, терасу мають знести, але ТОВ «Ліоніс» на даний час є банкрутом, тому виконавча служба не може її знести через мораторій. Суд мав розтлумачити, чи входить майно у ліквідаційну касу, але рішення так і не має. І всі уже з тим змирилися.

У цій ситуації справа в іншому. Якби тоді не було спротиву, то можна сміло припускати, що весь парк Шевченка був би забудований.

Подейкують, що неофіційно з власником кафе «Ліон» пов’язують цілий шлейф незаконних об’єктів у Рівному. По вулиці Драгоманова, 27 мала пройти реконструкція офісного приміщення. Тим часом, після реконструкції почали продавати квартири. По вулиці Драгоманова, 32 знаходиться кафе «Гранат», якого там взагалі не має бути. По вулиці Данила Галицького, 16 мала пройти реконструкція лабораторного корпусу з надбудовою мансарди. Тим не менш, біля ресторану «Колиба» почали продавати квартири. Замовник всього цього будівництва у розшуку вже півтора роки. Його шукає, аж спотикається, прокуратура, поліція та СБУ.

«Чужий» криголам

Рік тому на будівельний ринок Рівного сміло зайшов забудовник в особі групи компаній «Набережний квартал».

«Блукали» чутки, що перед потужним стартом структура серйозно вивчала місцевий «контингент», а її працівники навідалися до багатьох кабінетів, власники яких можуть щось вирішити в обласному центрі. Об’єктом перемовин були «найжирніші» земельні ділянки в Рівному. «Місцеві» поставили дві умови для будівництва: чиста за документами земля та залучення до генеральних підрядників кількох рівненських компаній. Так мали б з кого питати у разі чого. Але «чужі» головою покивали та зробили по-своєму.

(фото: ВСЕ)

Пліткують, що усі будівельні декларації багатоповерхівки навпроти «Istanbula» були проведені через Київ. Продовженням схеми став Пагорб Слави. Напряму вийшли на фірму «Офіс-Дизайн», яка ще у 2008 році від Рівненської міської ради мала договір оренди паркової землі. Колись планувалося, що на 8 сотках має бути побудоване кафе і туалет. Пізніше, абсолютно незаконно, було захоплено близько 68 соток землі.

?Більш за все, що нахабне захоплення землі провалиться, бо забудовник не очікував фізичного спротиву людей. Зараз справа знаходиться у судах. Тому в цієї групи компаній «на шару» проскочив лише один об’єкт. ?

Інший, тотожним до них проект «Рівнерсайд», заплатив штраф в 1 мільйон 195 тисяч гривень. Земельна ділянка, на якій будувалася багатоповерхівка, - їхня, але її цільове призначення було для обслуговування об’єктів промисловості. Після сплати штрафу документацію там привели до норми.

Нонсенс року

Кардинально інша, але не менш резонансна історія з будівництвом 12-поверхівки по вулиці Толстого компанією «Стоград». Проти «сусідства» із спорудою виступають культурні діячі Рівного. У цьому випадку забудовник має усі дозвільні документи, але земля умовно відноситься в охоронно-історичну зону. В свою чергу, в Рівного немає історико-архітектурного опорного плану, який ще й досі розробляється. Зважаючи на те, що забудовник місцевий, то він поводиться по-людськи. Після розроблення плану буде добре видно, на якій землі будується об’єкт. Якщо ж будівництво залізло не туди, то цю ситуацію зможе легко вирішити Рівненська міська рада. Адже депутати можуть запропонувати іншу земельну ділянку.

Справа Хомка

Про незаконну забудову по вулиці Шевченка , поруч із НВК «Колегіум», розповів усім мер Рівного Володимир Хомко. Він просив підтримки громадськості у цій справі. Там мав буди побудований невеликий будинок. Але замість цього під час реконструкції виріс кількаповерховий бізнес-центр. Місто вже й суди виграло, але є одне «але». Феміда постановила не зносити будівлю повністю, а привести до попереднього стану. А тепер питання: «Як можна з великого бізнес-центру зробити будинок?». От така правова колізія. Справа зараз ще знаходиться у судах.

(фото: Press-centr)

І це ми перелічили ще не всі великі будівельні казуси, які траплялися у Рівному. Аби такого більше не було, місцеві депутати створюють міське ДАБІ, яке буде надавати скасовувати дозволи на будівництво, надавати містобудівні умови, приймати введення в експлуатацію об’єктів та контролювати будівництво. Відтак, дуже скоро уся повнота влади буде у руках мера Рівного Володимира Хомка та депутатів. Якщо в той час хоч один об’єкт нелегально «проскочить», то це буде значити, що комусь із вище названих дали хабар.

Богдан СЛОНЕЦЬ

Юридичний супровід здійснюється медіа юристами Адвокатського бюро «Щербяк і партнери»: м. Рівне, вул. Петра Могили, 22б, моб.: (097) 97-67-507, тел.: (0362) 45-45-62.

Головне фото сайт ВСЕ.

Читайте також