Стерилізація та дезінфекція у стоматології: головні правила

Під час стоматологічних процедур лікарю доводиться тісно контактувати з пацієнтами та використовувати різноманітні інструменти. Саме тому спеціалісту важливо суворо дотримуватися санітарно-гігієнічних вимог та застосовувати стерилізуючі й дезинфікуючі засоби для стоматології у своїй роботі. Що саме потрібно — розповідаємо в цій статті.

Як відбувається стерилізація стоматологічних інструментів

Проведення стерилізації стоматологічних інструментів регулюється МОЗ України. Так, стоматолог повинен сприймати кожного свого пацієнта як потенційного носія інфекції та очищати після нього інструменти. Загалом стерилізація складається з таких етапів:

  1. Дезінфекція — інструменти багаторазового використання необхідно дезінфікувати за допомогою антисептичних засобів. Процедуру можна проводити вручну або завдяки спеціальному обладнанню. Наприклад, це може бути хімічний стерилізатор, який достатньо наповнити антисептиком, після чого занурити інструменти.

  2. Передстерилізація — після обробки антисептиком інструменти потрібно помити спочатку звичайною водою, а потім дистильованою. Для очищення суцільнолитих, гладких виробів можна додатково скористатися щіткою.

  3. Упакування — упаковувати потрібно з використанням парової стерилізації. В інших випадках цей етап можна пропустити.

  4. Стерилізація — інструменти стерилізуються в автоклаві — герметичному пристрої для обробки інструментарію. Процедура відбувається повністю автоматично, людині необхідно лише вибрати потрібну температуру та режим.

Після завершення стерилізації інструменти рекомендується зберігати в сухому місці.

Які інструменти потрібно дезінфікувати, а які — стерилізувати

Щоб зрозуміти, які інструменти достатньо продезінфікувати, а які варто стерилізувати, можна скористатися такими рекомендаціями:

  • стерилізувати необхідно предмети, які безпосередньо контактують із відкритими ранами, проникають у м’язи тканин;

  • стерилізувати або дезінфікувати можна інструменти, що контактують зі слизовими оболонками або неушкодженою шкірою;

  • дезінфікувати потрібно інструменти, які контактують лише з неушкодженою шкірою.

Дотримання санітарно-гігієнічних вимог — це одне з головних завдань лікаря та персоналу стоматологічного кабінету. Придбати всі необхідні антисептичні засоби для цього можна на сайті компанії Biogentech.

 

Читайте також