Стільки хворих не було б, якби не «Дельта»: у Рівненській області посилять карантин через COVID

З четверга у Рівненській області посилять карантинні обмеження – буде діяти жовта зона. Жорсткіші карантинні норми будуть введені на території усієї України.

За словами головного санітарного лікаря області Романа Сафонова, в області нині одна з найгірших по всій країні динаміка до госпіталізацій:

«На жаль, мушу констатувати, що на теренах Рівненщини останні сім днів спостерігається найгірша динаміка по Україні – ми маємо 100% нарощування динаміки госпіталізацій. Це очікувані показники, зважаючи на той незадовільний рівень вакцинації, який ми наразі маємо. Півдня минуло, зараз вже маємо дві сотні зареєстрованих захворілих і декілька смертей. Це не нормальна ситуація при наявності всіх засобів, щоб запобігти захворюванню», - зазначив головний санлікар краю.

Роман Сафонов

Від початку осені у Рівненській області фіксують стрімкий ріст кількості хворих на коронавірус. Роман Сафонов зазначив, що така кількість хворих викликана штамом «Дельта».

«Маючи більше 40% перехворілого населення, по всім канонам епідеміології, вже немає бути такої динаміки, шаленого зростання вище, аніж минулого року, ми бачимо, що «Дельта», і це підтверджується цим рівнем захворюваності, у декілька разів заразніший, ніж це був класичний уханський штам. Відповідно, він протікає важче, що констатують лікарі».

В області планують посилити контроль за дотриманням карантинних вимог. Про це повідомив перший заступник голови Рівненської ОДА Сергій Подолін.

«Спілкувались сьогодні із керівником продслжби нашої, і з керівником Національної поліції, для посилення рейдів стосовно підприємствам, транспортом, організаціями, які не дотримуються встановлених обмежень. Це стосується і громадського транспорту, торгових центрів, взагалі малого і середнього бізнесу, де є відвідувачі», - сказав Сергій Подолін.

Сергій Подолін - посередині

До того ж, область має невтішні показники вакцинації відносно всієї України.

«Такі області, як Рівненська, Волинська, Івано-Франківська, Львівська, вони просідають. У нас дійсно дуже низький рівень вакцинації серед населення. В загальному десь 245 тисяч доз тільки зробили і з них 130 вакциновано як мінімум одною дозою кожен наш громадянин, тому рівень - низький. Що стосується останніх тенденцій, сьогодні рівень вакцинації такий, що зростаємо по вакцинації, але недостатньо, щоб заявити, що регіон зрозумів, населення зрозуміло, що потрібна вакцинація», - додав пан Подолін.

Читайте також