Таксі: правила життя

 Повний безлад

Досі наша держава чітко не окреслила права та обов’язки в цій сфері. Окремий закон про таксі відсутній. Адже на розгляд до Верховної Ради він не може потрапити ще з 2013 року. Хоч кілька разів і подавався. А той, що діє, є надзвичайно складним.

Зараз таксі - це ліцензований вид господарської діяльності. Аби законно таксувати, ви маєте бути зареєстрованим, як приватний підприємець та отримати в Укртрансбезпеці ліцензію на даний вид діяльності, подавши туди відповідний перелік документів, передбачених Законом України «Про ліцензування видів господарської діяльності». Вартість ліцензії складає один прожитковий мінімум для працездатних осіб. Станом на 01.01.2017 ця сума складає 1600 грн. Щоб її отримати, ви пишете заяву та в електронній формі відправляєте до Державної служби України з безпеки на транспорті. Вам допоможуть її написати в Управлінні Укртрансбезпеки у Рівненській області за адресою: м. Рівне вул. Небесної сотні,34, але надсилати треба самостійно до столиці. Це тільки зараз процедуру спростили. Тепер не треба носити із собою ліцензії на роботу та автомобіль, бо їх розміщають в електронній базі.

Та й до всього цього божевілля Уряд заборонив перевіряти малий бізнес. Тому таксисти надзвичайно швидко пішли у підпілля, бо великого бажання проходити сім кіл пекла у них не було.

Наші чиновники зрозуміли, що зробили людям ведмежу послугу. Через це з 16 січня по 16 квітня усі органи, які мають відношення до безпеки, транспорту та податків проводитимуть рейди по всіх областях. Вони мають виявляти тих таксистів, які вскочили в «гречку». Додамо, що Управління з безпеки на транспорті має право проводити рейдові . Чим успішно й займається.

Сказали - платиш

Виявляється, у нас тариф на перевезення таксі в місті абсолютно невстановлений. Цебто, скільки водій захотів, стільки ти й заплатиш. Цим пояснюється те, що ціна може неочікувано зрости на 80% у Новий Рік та на 20% у свята.


До прикладу, з журналіста Тетяни Закордонець хамовитий диспетчер хотів «здерти» подвійну вартість за свої послуги. Він це пояснював складними погодними умовами, бо на вулиці був снігопад.

А з журналіста Рівненського агентства новин ERVE.UA Юлії Друктейніте таксисти постійно намагаються «збити» додаткові гроші за невеликий багаж. Мовляв, за нього теж треба платити.

Те ж саме сталося із Євгеном Донцовим. Він чомусь мав додатково заплатити за дитячі саночки.

Читайте також