ТОП-5 невибагливих і красивих багаторічників для клумби

Весною, з приходом потепління, перед власниками ділянок постає питання - які сорти рослин обрати. Як саме прикрасити клумбу та не здобути "торбу клопотів" із доглядом за рослинами? Необхідно ретельно підійти до відбору видів багаторічників.

Ми підібрали топ-5 багаторічних рослин які чудово прикрасять сад та не вимагатимуть великих зусиль та догляду.

Очиток

Очиток (Sedum) примітний тим, що він здатний прикрашати сад не тільки восени, але і навіть взимку.

Невибагливий у догляді та барвистий очиток прикрасить вашу клумбу та зможе прикрити найбільш складні "для виживання" місця у саду.

Квітки очитків, червоних і рожевих відтінків, зібрані в суцвіття, починають розпускатися в кінці серпня. Очитки люблять піщані грунти та часто використовуються у міському озелененні.

Хоста

Хоста (Hosta) – багаторічник для тінистого квітника. Хоста є класичним партнером по квітнику для астильби (цей багаторічник першим номером в нашому списку).

У хости велике м'ясисте листя, дуже декоративне. Дзвонові білі або рожеві квітки з'являються не надовго в червні.

Шавлія

Шавлія дібровна (Salvia nemorosa) – прикрашає сад не тільки своїми граціозними суцвіттями-"свічками" фіолетових відтінків, але і приголомшливим вишуканим ароматом.

Цвіте протягом усього літа, починаючи з червня. Зростає навіть на бідних піщаних грунтах. Використовується в самих різних квітниках, у тому числі і в мініатюрних – так як висота цього красивого багаторічника невелика (30-50 см).

Астильба

Астильба (Astilbe) – дивна рослина. Чи багато ви ще знаєте багаторічників, здатних красиво й пишно цвісти в густій тіні? Саме для прикраси тінистих куточків саду астильбу і використовують найчастіше.

Астильби бувають низькорослих і велетенських видів – висота коливається в залежності від сорту починаючи з 20 сантиметрів до 1 метра.

Суцвіття-мітелки бувають різних кольорів – теж в залежності від сорту – білі, червоні та рожеві. Цвісти астильба починає в липні, а потім продовжує протягом 10 тижнів.

Люпин

Багато садівників помилково вважають, що люпин - це такий бур'ян, якому не місце на клумбі. Насправді, ця квітка крім того, що надзвичайно гарна, ще й корисна, адже на її корінні азотофіксуючі бактерії накопичують азот, тому люпин може активно розвиватися навіть без додаткового підживлення.

Люпин дуже ефектно виглядає в групових посадках, особливо з флоксами, дельфінієм і ліліями. У світі налічують понад 200 видів цієї рослини, тому кожен садівник має можливість вибрати підходящий для себе сорт. Крім різноманітності видів люпин славиться також величезним вибором кольорової гами, ці квіти бувають білими, рожевими, синіми, жовтими і навіть фіолетовими.

Джерело