Тротуар зробили, виїзд - не передбачили: родина з Рівного залишилась без виїзду з будинку після ремонту на Макарова

Ділянку дороги від вулиці Дубенської до Макарова, 17 розпочали будувати на початку літа 2018 року. Тоді на капітальний ремонт дороги виділили близько 41 млн грн. Проект також передбачав облаштування тротутарів та велодоріжок.

Такі роботи розпочалися й біля будинку пенсіонерки Віри Галун, що мешкає на вулиці Павлюченка, 61. За декілька місяців реконструкції дороги, жінка помітила, що біля виїзду з її будинку починають вкладати тротуарну плитку. Відтак, проектанти не передбачили для неї виїзду на вулицю Макарова, хоча у плані земельної ділянки такий виїзд зазначено. Тоді у серпні пані Галун звернулася до міського голови Рівного Володимира Хомка:

«У зв’язку з реконструкцією дороги по вул. Макарова ми, а це три сім’ї, втратили можливість виїхати з двох існуючих наших виїздів. З 1990 року ми жили та користувалися цими виїздами. Прошу вас організувати можливість виїзду нам на вул. Макарова шляхом пониження бордюру. Виконавець робіт не заперечує можливості виконання цього, в поліції по вул. Бандери також не бачать проблеми в організації виїзду шляхом пониження бордюру. Такі виїзди є по всьому місту (вул. Соборна, Грушевського і т.д)» - із тексту заяви.

Відповідь жінці 14 серпня надало управління капітального будівництва. Там повідомили, що до робочого проекту будуть внесені зміни з метою забезпечення доїзду автотранспортом до житлового будинку шляхом пониження бордюру.

Тоді з подружжям Галун погодили місце розташування виїзду. Відповідні роботи навіть розпочалися, проте згодом чомусь припинилися. Взимку жінка знову звернулася до влади, на що УКБ відповіло, що проектна організація не погодила влаштування під’їзду. У відповіді також зазначили, що проїзд до її будинку відтепер здійснюватиметься через попередній поворот дороги. Тож нині жінка змушена їздити через станцію технічного обслуговування та підприємство «Ремпобуттехніка».

«Тут ситуація взагалі складна. Справа в тому, що земля, по якій ми зараз проїжджаємо невідомо кому належить на даний момент, а на момент продажу СТО та ТДВ «Ремпобуттехніка» - невідомо кому відійде. Навіть, якщо допустити те, що зараз ми домовилися із власниками СТО та ТДВ про постійний проїзд повз їхнє майно, то при продажу того чи іншого об’єкту може з’явитися паркан на місці теперішнього тимчасового проїзду, тобто ми залишимося без доїзду до власного житла.»

На фото зліва - гараж Віри Галун.

Розпочаті роботи з облаштування виїзду на вулиці Макарова від будинку Віри Галун:

Заступник міського голови Рівного Віталій Герман у відповіді Вірі Галун повідомив, що проектом з урахуванням вимог ДБН не передбачено заїзду до будинку пенсіонерки:

"Інформуємо, що у відповідності до Державних будівельних норм улаштуваня правоповоротних примикань вулиць і доріг місцевого значення до магістральних вулиць і доріг з регульованим рухом та до місцевих (бічних) проїздів вулиць з безперервним рухом передбачається на відстані не менше ніж 100 м від найближчої розв'язки не менше 150 м один від одного, а відстань між примиканнями місцевих проїздів до основної проїзної частини магістралей регульованого руху - через 300-400 м. Відповідно проектом з урахуванням вимог чинних нормативів не передбачено влаштування зазначеного у Вашому зверененні заїзду на ділянці від вул. Дубенської до будинку №17 в м.Рівне."

Віра Галун такої позиції влади міста не розуміє, адже та влітку погодилася внести зміни до проекту, а працівники почали понижувати тротуар.

Саме через цю територію рівнянці пропонують їздити до будинку:

Власниця ТДВ «Ремпобуттехніка» Оксана Федоришина повідомила «Рівне Медіа», що в майбутньому інший власник цієї будівлі, ймовірно, захоче обнести парканом територію навколо підприємства. На це нарікає й Віра Галун:

«Тут будуть далі жити мої діти, я за них хвилююся. Якщо будуть нові власники, захочуть поставити тут паркан, то як ми будемо додому їздити?»

Нині на місці, де розпочали створювати виїзд, роботи не проводяться, тож родина Галунів змушена їздити через СТО.

Нагадаємо, ремонтом вулиці Макарова у Рівному займається компанія "Будальянс Груп". До слова, ця ж фірма облаштовувала дорогу на вулиці Шухевича.

Читайте також