У Дубні вшанували пам`ять загиблих під час розстрілу у тюрмі в 1941 році

В ніч з 24 на 25 червня 1941 року у Дубні відбулась трагедія, відголос якої досі витає понад мурами Дубенської в'язниці. Тоді органами НКВС було скоєно жахливий злочин: вони розстріляли кілька сотень в’язнів Дубенської тюрми. Серед них – патріотично налаштована молодь, активісти Організації українських націоналістів, священнослужителі, представники наукової та творчої інтелігенції.

Коли у червні того ж року до Дубна підійшли німецькі війська – паніка, розгубленість, страх не дозволяли представникам радянської влади організувати евакуацію на схід. Органи НКВС прийняли рішення здійснити криваву розправу над арештантами. Всю ніч і до самого ранку 25 червня в Дубенській тюрмі розстрілювали ув’язнених, допоки німецькі війська не зайшли у місто. 

Сотні людських доль розстріляли тієї жахливої ночі. Декого забрали родичі й поховали на кладовищах. Але більшість убієнних дотепер, на превеликий жаль, не поховані по-християнськи. Велетенська їхня могила після війни була сплюндрована комуністичним режимом. 

Впродовж тривалого часу через обмежений доступ до пенітенціарної установи, в якій діяла виправно-трудова колонія для неповнолітніх, не було можливості провести пошукові роботи, оскільки цьому заважала неконструктивна позиція вищого керівництва пенітенціарної служби та окремих силових структур. 

Ситуація змінилась після того як ВТК припинила своє існування і було прийнято рішення передислокувати в пустуючі будівлі військову частину А1994. Завдячуючи народному депутату України Олександру Дехтярчуку, генералу-лейтенанту Збройних сил України, командувачу військ Оперативного командування «Захід» Олександру Павлюку, стало можливим проведення заходів з належного вшанування жертв політичних репресій у м. Дубно у червні 1941 року. Наразі з ініціативи Дубенської міської ради розпочато розкопки та уже віднайдено рештки 19-ти осіб.  

Сьогодні, щоб вшанувати пам’ять загиблих в’язнів та жертв репресій, до пам'ятного знаку біля колишньої в'язниці прийшли представники влади та громадськості міста, родичі невинно розстріляних та закатованих людей, небайдужі дубенчани, а також улани з-під Кракова, 21 Полку Надвіслянських Уланів, який колись дислокувався у Рівному.

Панахиду за загиблими відправили священники Дубенського міського благочиння Православної Церкви України на чолі з благочинним о.Василем Лозинським та настоятель храму Вознесіння Господнього Української греко-католицької церкви м.Дубно о.Андрій  Коваль.  До пам'ятного знаку покладено квіти та запалено лампадки.

Прес-служба Дубенської міської ради

Читайте також